AMD će pogoniti Teslino igraće računalo

Trenutno nije poznato koje će igre biti dostupne u novim Teslinim automobilima, no sudeći prema objavama Elona Muska s početka godine i fotografijama sa stranice tvrtke, očekuje se Witcher 3

Matej Markovinović srijeda, 2. lipnja 2021. u 06:00

Tesla je još početkom ove godine najavila osvježenu verziju Modela S s igraćim računalom od 10 teraflopsa koje će, prema tvrdnjama tvrtke, moći konkurirati PlayStationu 5 i Xbox Seriesu X. Gotovo pola godine kasnije stižu nove informacije, pa je tako AMD službeno otkrio da će se novi Teslin infotainment sustav sastojati od tvrtkinih Ryzen procesora uparenih s AMD RDNA 2 GPU-om, prenosi The Verge.

- „Zapravo imamo AMD Ryzen APU koji pogoni infotainment u oba automobila (Tesla Model S i Model X), kao i diskretni GPU zasnovan na RDNA2 koji se uključuje prilikom pokretanja AAA igara, pružajući do 10 teraflopsa računalne snage“, objašnjava izvršna direktorica AMD-a, Lisa Su, ističući svoju radost zbog pružanja igračima ovakve platforme za igranje AAA naslova.

DevOps inženjer Patrick Schur, još je u siječnju objavio na svom Twitter računu Teslin blok dijagram koji izdvaja AMD Navi 23 GPU za njihova vozila. No, kako izvještava AnandTech, zanimljivo je to što je AMD nedavno najavio nove Radeon 6800M, 6700M i 6600M GPU-ove za prijenosna računala, od kojih najslabiji upravo koristi Navi 23.

Iako je tehnologija PlayStationa 5 vrlo slična, zbog manjeg se broja jezgri na istoj GPU arhitekturi ipak, kako prenosi The Verge, očekuje da će Teslino igraće računalo biti nešto slabije u usporedbi sa Sonyjevom novom konzolom. Također se navodi da je Tesla nedavno objavila oglas za posao u kojem se traže Linux developeri.

No, navodi se i činjenica da Linux ne daje nužnu prednost kada su u pitanju igraće performanse. Za primjer je tu Google Stadia od 10 teraflopsa, na kojoj su portovi igara od Square Enixa ili Bungiea izgledali lošije u usporedbi sa slabijim Xbox i PC hardverom.