1DM - web preglednik i mobilni alat za upravljanje preuzimanjima datoteka

Nekoć poznatiji pod nazivom IDM, riječ je zapravo o web pregledniku koji integrira odličnu mogućnost preuzimanja različitog sadržaja na Internetu pri čemu nudi podršku za multimediju i za BitTorrent, ali i niz praktičnih mogućnosti…

Matija Gračanin utorak, 7. veljače 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv 1DM 
Namjena Alat za upravljanje preuzimanjima i web preglednik
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan / 2,79 eur (1DM+)

Upravitelji preuzimanjima su u vrijeme sporih modemskih internetskih veza bili ne samo popularni nego nasušna potreba, dok im je popularnost otkad se prosječni kućni internetski priključak znatno ubrzao, prilično pala. Svejedno, takvi alati i danas još uvijek imaju primjenu, a zanimljivi su čak i na mobilnim telefonima.

1DM (nekoć IDM) jedna je od popularnijih aplikacija namijenjena Android pametnim telefonima, a zapravo je ponajprije riječ o upravitelju preuzimanjima raznovrsnog sadržaja s Interneta koji nudi i sasvim solidno opremljen web preglednik pa se za konzumiranje internetskog sadržaja ni ne mora (premda može) koristiti drugi web preglednik.

Uz to što nudi sve ono što bi se i moglo očekivati od solidnog web preglednika (pazi i na privatnost korisnika blokirajući oglase na web stranice te pokušaje praćenja), sposoban je preuzimati multimedijske datoteka s brojnih web stranica, servisa i društvenih mreža (zna automatski detektirati kad je dostupan multimedijski sadržaj), a nije izostala ni podrška za BitTorrent.

Osim toga, u stanju je i automatski konvertirati preuzete video datoteke u format MP4, omogućava pauziranje i nastavljanje preuzimanja, tu je i dodatak za slijedno preuzimanje sadržaja s web stranica i još doista štošta drugo.

Na umu samo treba imati da isprva sve može biti ponešto zbunjujuće (svakako vrijedi pogledati video tutorijal), a definitivno ne pomažu ni oglasi koji se prikazuju u besplatnoj inačici. Srećom, tu je izdanje 1DM+ koje ne prikazuje oglase, ali zato stoji 2,79 eura.