AppLock - praktično rješenje za ograničavanje pristupa instaliranim aplikacijama na smartfonu

Riječ je o još jednoj od mnoštva aplikacija namijenjenih Android pametnim telefonima koje se specijaliziraju za ograničavanje pristupa instaliranim aplikacijama, no koja nudi neke potencijalno praktične u zanimljive mogućnosti…

Matija Gračanin ponedjeljak, 13. svibnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv AppLock
Namjena Ograničavanje pristupa instaliranim aplikacijama
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 6,24 eur

Zapriječiti pristup instaliranim aplikacijama na pametnom telefonu moguće je izvesti na niz načina, no dobar se dio korisnika oslanja na korištenje specijaliziranih aplikacija baš kao što je to AppLock. Suštinski se ne razlikuje previše od brojnih drugih aplikacija ovoga tipa, no ipak nudi i neke potencijalno zgodne mogućnosti.

Što se tiče osnovnih funkcionalnosti, tu nema nikakvih iznenađenja. Nakon što se instalira, potrebno je najprije podesiti uzorak kojim će se AppLock otključavati ili naznačiti da će se koristiti otisak prsta (aplikacija traži i da se unese adresa e-pošte, no to nije obavezno), a onda dodijeliti sve potrebne dozvole kako bi AppLock mogao raditi.

Nakon toga se u popisu aplikacija samo dodirne ona kojoj se želi zapriječiti pristup i AppLock će marljivo paziti da se do tih aplikacija ne može doći, osim ako se ne zna odgovarajući PIN, uzorak ili se potvrde prava pristupa otiskom prsta. Međutim, ključne značajke AppLocka zapravo se kriju u dodatnim postavkama.

Tu je moguće definirati doista štošta, kako što se tiče individualnih aplikacija, tako i postavki koje će se odnositi na opću funkcionalnosti i ponašanje AppLocka. Tako je moguće spriječiti deinstalaciju, podesiti vrijeme nakon kojega će aplikacija automatski opet biti zaključana, podesiti da snimi fotografija neovlaštenih pokušaja pokretanja aplikacija, pa čak i namjestiti da se za aplikacije kod pokretanja simulira njeno rušenje.

Naravno, postavki i detalja ima još, pa svakako vrijedi provjeriti što se sve krije u konfiguraciji, a ako se zatim namjerava redovitije koristiti AppLock, možda odlučiti i riješiti se oglasa jednokratnim plaćanjem 6,24 eura.