Chargemap - praktična aplikacija za traženje stanica za punjenje električnih automobila

Sa sve većim brojem električnih vozila sve je važnije imati i prateću infrastrukturu, a tu se najviše misli na punionice električnih vozila. Ovo je aplikacija koja ih pomaže pronaći, a nudi u mogućnost planiranja puta kako bi se izbjegao strah od ispražnjene baterije automobila na putu…

Matija Gračanin petak, 19. svibnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Chargemap 
Namjena Pronalazak punionica za električna vozila
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Elektrifikacija voznoga parka posvuda je uzela maha, a to znači da su aplikacije poput ove koje pomažu pronaći punionice električnih vozila i planirati putovanje automobilom, baš kao što je to Chargemap, postale prilično tražene i popularne.

Realni doseg električnih vozila sve je veći, ali je za dulja putovanja i dalje potrebno planiranje i nešto umjerenija vožnja kao i povremeno stajanje kako bi se baterija automobila mogla napuniti na nekoj od usputnih punionica. Naravno, nisu sve dostupne punionice električnih vozila iste; razlikuju se po snazi, po vrstama priključka kao i davateljima usluga.

Chargemap je relativno nova (još uvijek je u beti) i zgodno osmišljena aplikacija za vlasnike električnih automobila koja omogućava da se na jednostavan način pronađe odgovarajuća  punionica električnih vozila u blizini te se doznaju njezini osnovni parametri. Punionice su prikazane na mapi, ali je zgodno to što je moguće koristiti filtre te prikaz svesti prema željenim parametrima (npr. snaga punionice).

Korisnici punionice mogu ocjenjivati, tu su i dodatne informacije kao i je li punionica ispravna, zauzeta ili dostupna (ovisi o sudjelovanju korisnika za što je potrebno otvoriti besplatan korisnički račun). Tu je i mogućnost planiranja ruta te samim time i maksimiziranja dometa kao i planiranja kad će se i gdje vozilo napuniti.

Naravno, mogućnosti ima još, a svakako treba istaknuti i mogućnost plaćanja za propusnicu za korištenje punionica različitih mreža, pa se Chargemap nameće kao jedna od aplikacija koju bi svaki vlasnik električnih vozila trebao imati pri ruci ili bi barem trebao o tome razmisliti.