Exsate Golden Hour - alat koji pomaže planirati idealno vrijeme za fotografiranje

Planiranje mjesta i vremena jedno je od najvažnijih aktivnosti kada se želi dobiti savršena fotografija, a ovo je aplikacija koja će upravo u tome pomoći. Naime, otkriva kada su idealni vremenski uvjeti za fotografiranje na određenoj lokaciji…

Matija Gračanin utorak, 17. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Exsate Golden Hour
Namjena Pomoćni alat za fotografe
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Pojmovi kao što su zlatni ili plavi sat dobro su poznati fotografima i to pogotovo onima koji se bave pejzažnom fotografijom. To ni ne čudi jer fotografije snimljene upravo u tim periodima imaju najbolju šansu da ispadnu doista savršene.

Da bi se lakše pogodio pravi trenutak za fotografiranje, potrebno je ili ručno izračunati kada će se točno dogoditi plavi sat (ujutro se događa netom prije zlatnog sata, oko 30 minuta prije izlaska sunca dok navečer netom nakon zlatnog sata ili 10 do 15 minuta nakon njegova zalaska) ili zlatni sat (razdoblje odmah nakon izlaska sunca i neposredno prije njegova zalaska).

Upravo tu nastupa Exsate Golden Hour, sasvim besplatna aplikacija koja ni ne prikazuje oglase koju su izradili sami fotografi, a koja nudi sve potrebne kalkulatore kako bi se lakše planiralo vrijeme i lokacija fotografiranja i to bilo gdje na svijetu. Uz, dakle, već spomenuti plavi i zlatni sat, otkrit će i kad će nastupiti zora, a kada sumrak, prikazat će mjesečeve mijene, tu je i kalkulator izlazaka i zalazaka sunca, kao i kalkulator na temelju astronomskih tablica.

Exsate Golden Hour ne traži vezu s Internetom da bi radio, a samo jedan od razloga zašto bi svaki fotograf profesionalac ili amater trebao imati ovu aplikaciju na svojem pametnom telefonu s Androidom, krije se u činjenici da je koristan i onda kada valja kalkulirati vremena za kompleksne scenarije. Primjerice, kada je najbolje fotografirati udaljene objekte na nebu ili kada je najbolje fotografirati puni Mjesec u doba plavoga sata. U svakom slučaju - korisno.