FamiSafe - sveobuhvatna i dobro opremljena aplikacija za roditeljsku zaštitu

Ova sveobuhvatna aplikacija za roditeljsku zaštitu dolazi iz poznate tvornice raznovrsnoga softvera i mobilnih aplikacija, a mora joj se priznati da se svrstava među pouzdanija i bolje opremljena rješenja ovoga tipa. Štoviše, uz bogatu opremu, prednost je i to što radi na računalima…

Matija Gračanin petak, 4. lipnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv FamiSafe
Namjena Rješenje za roditeljsku zaštitu
Android Google Play
iOS App Store
Cijena 10 USD mjesečno ili 60 USD godišnje / (besplatni trial tri dana)

Nadzirati što djeca rada na svojim pametnim uređajima i računalima danas više nije nešto o čemu bi se tek trebalo razmišljati, nego je zapravo obveza svakoga roditelja znati kako mu dijete provodi vrijeme na pametnom telefonu, tabletu i računalu i to ne samo zato da bi zaštitilo njega od mogućih opasnosti s Interneta, nego da bi se eventualno spriječilo i bilo kakvo nedopušteno ponašanje. 

Cyberbullying je, naime, sve više izraženiji među mladima, a takvoj vrsti zlostavljanja svakako treba stati na kraj te pomoći žrtvama nasilja. Stoga su i autori FamiSafea odlučili 1. lipnja pokrenuti kampanju o podizanju svijesti o cyberbullyingu pod nazivom #NoCyberbullyingchallenge u kojoj će pozivati sudionike da negativne pojmove koji se povezuju s nasiljem pretvore u poticajne i pozitivne riječi te ih kao hashtagovi podijele na društvenim mrežama. Kako će sve veći broj sudionika završiti ovaj izazov, FamiSafe će donirati novac zakladi Cybersmile kako bi žrtve nasilja dobile kvalitetniju pomoć.

Rješenja za roditeljsku zaštitu ima i više nego dovoljno, a mnoga od njih su i posve besplatna. No, besplatna se rješenja često ne mogu izravno uspoređivati s komercijalnima koja obično nude daleko više značajki, ali valja staviti ruku na srce i jasno reći da za onu osnovnu uporabu i besplatne će aplikacije poput Family Linka biti sasvim dostatne.

Ipak, svi oni koji traže rješenje s više mogućnosti, mogu iskušati upravo aplikaciju kao što je FamiSafe. Osim što omogućava da se dobije precizan uvid u to koliko vremena dijete provodi na svojim uređajima, moguće je ograničiti korištenje aplikacija, blokirati nepoćudan sadržaj te u svakome trenutku locirati gdje se dijete nalazi.

Međutim, FamiSafe ide i korak dalje. Naime, moguće je postaviti geografska ograničenja i dobiti obavijest o tome kada dijete napusti određenu lokaciju, a jednako je tako moguće dobiti precizan uvid u to kamo se dijete kretalo. Osim toga, za stariju djecu koja već imaju vozačku dozvolu, aplikacija će pratiti brzinu vožnje, vrijeme provedeno u vožnji te nagla kočenja.

Uza sve to, FamiSafe može detektirati i fotografije sumnjivog sadržaja te to i dojaviti, a isto vrijedi i kada se pojavi poruka, odnosno, definirane ključne riječi s podrškom i za popularne servise kao što su WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter i drugi.

Tu su i druge mogućnosti i brojni detalji čime se FamiSafe svrstava među najbolje opremljene aplikacije ovoga tipa, a samo jedna od njezinih prednosti jest i činjenica da radi na računalima. FamiSafe, dakako, nije besplatan i nakon probnog perioda od tri dana tijekom kojega se na raspolaganju imaju sve mogućnosti, morat će se plaćati mjesečna pretplata od deset dolara mjesečno.

No, prije nego što se odluči na plaćanje, preporučamo da je se isproba radi li onako kako bi trebala na pametnim telefonima, tabletima ili računalima na kojima je se namjerava koristiti budući da zbog raznih sistemskih ograničenja neke funkcije ili neće raditi uopće ili će raditi s teškoćama pa to uvijek valja imati na umu.