FocusReader - jedan od najpopularnijih RSS čitača za Android pametne telefone

RSS ili Really Simple Syndication je i dalje vrlo popularan skup formata putem kojega je omogućeno jednostavno praćenje što je novo objavljeno na web stranicama i blogovima. Da bi se pratili RSS kanali, potrebno je imati i odgovarajući čitač, a ovo je jedan od najboljih na Android telefonima…

Matija Gračanin ponedjeljak, 26. lipnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv FocusReader 
Namjena Sposoban mobilni RSS čitač
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 7,30 eur godišnje (Pro)

Većina web stranica i blogova koji drže do sebe nude jedan ili više RSS kanala putem kojega je moguće pratiti svježe objavljen sadržaj, a kako bi se pratilo ono što se objavljuje putem RSS kanala, potrebno je imati i odgovarajući čitač. FocusReader je jedan od ponajboljih RSS čitača namijenjenih Android telefonima koji i u besplatnom izdanju nudi i više nego dovoljno mogućnosti.

Osim što je moguće vrlo jednostavno dodavati RSS kanale unutar same aplikacije, podržava uvoz i OPML lista, a oni koji koriste neki od poznatih agregatora kao što su Feedly, Inoreader, Feedbin, Tiny Tiny RSS i drugi, FocusReader će moći koristiti i uz njih. Štoviše, po prvom pokretanju aplikacije, FocusReader će zapravo omogućiti povezivanje s nekim od podržanih agregatora.

FocusReader obiluje dodatnim mogućnostima pa tako podržava podacastove, omogućava prijevod članaka, tu je nekoliko odličnih načina prikaza sadržaja prikupljenih kroz RSS kanale, vrlo jednostavno pretraživanje, podrška za čitanje sadržaja i onda kada nije dostupna internetska veza kao i integracija sa servisima kao što su Pocket, Evernote i Instapaper.

Dodane RSS kanale je vrlo lako organizirati, tu je i relativno precizna mogućnost podešavanja sinkronizacije sadržaja, izvoz RSS kanala u format OPML, vrlo jednostavno kretanje između članaka jednog RSS kanala (samo klizanjem po zaslonu) te još doista mnogo toga. Besplatna inačica prikazuje oglase te nudi ograničene mogućnosti, a za sve što FocusReader može ponuditi, potrebno je plaćati godišnju pretplatu koja stoji 7,30 eura za izdanje Pro.