Gaia GPS - navigacija za one koji vole istraživati prirodu i sporedne puteve

Ovo je jedna od najpoznatijih i najdugovječnijih aplikacija koja se specijalizira za terensku navigaciju pa se čini idealnom za sve one koji vole planinariti i općenito boraviti u prirodi i otkrivati nove puteve. Budući da podržava Android Auto i CarPlay dobro će doći i kad se želi upustiti terensku vožnju…

Matija Gračanin četvrtak, 12. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Gaia GPS
Namjena Navigacija za terensku vožnju
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 40 USD godišnje

Za razliku od klasičnih aplikacija za navigaciju koje se većinom usredotočuju tipičnu turn-by-turn navigaciju za vrijeme vožnje automobilom, Gaia GPS je primarno namijenjena svima onima koji vole vrijeme provoditi u prirodi bilo da uživaju u planiranju, vožnji brdskoga bicikla, kampiranju, skijanju i brojnim drugim aktivnostima.

Ne samo da nudi prilično solidnu navigaciju koja će raditi i ona kada nema internetske veze (potrebno je preuzeti odgovarajuće mape na svoj pametni telefon), nego nudi i čitav niz drugih mogućnosti i dodatnih servisnih informacija. Doduše, mnogo toga ovisi o tome gdje se nalazi jer su neke zemlje daleko kvalitetnije pokrivene mapama i dodatnim informacija od drugih (podržana je i Hrvatska).

Ipak, budući da je moguće stvarati vlastite rute i pisati recenzije, na taj se način može doprinijeti zajednici ljubitelja aktivnosti na otvorenom i pomoći im da otkriju nove staze, sporedne puteve i nezaboravne lokacije u prirodi (podržan je i uvoz GPX i KML datoteka), ali se koristiti i svime onime što su drugi korisnici podijelili.

Gaia GPS već dulje vrijeme podržava i Appleov CarPlay, a odnedavno je dodana podrška i za Android Auto pa se ova aplikacija nameće kao idealan suputnik za sve one koji uživaju u terenskoj vožnji. Na umu samo valja imati da je besplatno izdanje aplikacije prilično ograničeno i da je, ako je se imalo ozbiljnije želi koristiti, plaćanje godišnje pretplate od 40 dolara obavezno.

Time ne samo da će se dobiti podrška za preuzimanje mapa offline, nego su tu i brojni dodatni slojevi za prikaz na mapama te pristup baš svim mapama koje Gaia GPS može ponuditi (satelitske, topografske i drugo). Osim toga, uputno je skočiti i na službenu dokumentaciju putem koje će se lako steći dojam što sve aplikacija zapravo može ponuditi, ali i kako koristiti sve značajke koje su na raspolaganju.