PhotoPills - pretvara smartfon u moćan mobilni alat namijenjen fotografima

Ovu je fantastičnu aplikaciju najbolje promatrati kao bogatu kolekciju raznovrsnih alata namijenjenih fotografima koja će itekako dobro doći bilo da se želi fotografirati prekrasan zalazak sunca, zvjezdano nebo usred noći ili izlazak sunca – PhotoPills svakako valja imati pri ruci…

Matija Gračanin srijeda, 2. lipnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv PhotoPills
Namjena Velika kolekcija fotografskih alata
Android Google Play
iOS App Store
Cijena 89 kn

Službene trgovine aplikacijama obiluju što besplatnim, a što komercijalnim aplikacijama koje na ovaj ili onaj način pomažu fotografima. Međutim, PhotoPills spada u kategoriju sveobuhvatnih mobilnih fotografskih alata koji, premda se možda neće uklopiti u svačiji budžet, svatko tko se iole ozbiljnije bavi fotografijom jednostavno mora imati.

PhotoPills zapravo pretvara pametne telefone u osobne fotografske pomoćnike nudeći čitav niz korisnih alata i omogućuje pažljivo planiranje kada će se doista i fotografirati. Zapravo, planer je prvi modul koji će se pokazati neizmjerno korisnim. Uostalom, planiranje je ključan korak u stvaranju impresivne fotografije.

Sam planer se može koristiti na dva načina; ili se zna trenutak kad se želi fotografirati samo želi naći najbolja lokacija ili je lokacija poznata, a želi se pronaći najbolje moguće vrijeme.  Plane uredno prati Sunce, Mjesec te brojne druge parametre i pomaže upravo kod planiranja, a pri svemu tome pomaže u podrška za proširenu stvarnost.

Premda važan, planer je samo jedan mali djelić onoga što PhotoPills nudi. Tu je precizno izračunavanje zlatnog sata, praćenje mjesečevih faza, kalkulator ekspozicije, pomoć pri određivanju dubine polja (DOF), izračun parametra potrebnih za izradu time-lapse fotografije i još doista mnogo toga. Štoviše, nudi toliko toga da je svakako uputno zaviriti u korisnički vodič, a nije na odmet pogledati bi šačicu video tutorijala.

Uzimajući sve i obzir, cijena od 89 kuna jednokratno zbilja se ne čini pretjeranom za aplikaciju ovoga kalibra, pa svi oni koji traže moćan mobilni alat koji će im pomoći uslikati savršenu i nikad do sada viđenu fotografiju, neupitno je da će je pronaći upravo u PhotoPillsu.