Pixabay - popularna platforma za besplatne fotografije, ilustracije, glazbu i videozapise

Riječ je o još jednoj poznatoj platformi na kojoj se mogu pronalaziti fotografije, ilustracije, videozapisi, tonski zapisi i animirani GIF-ovi za koje nije potrebno plaćati tantijeme i može ih se slobodno koristiti…

Matija Gračanin petak, 23. prosinca 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Pixabay 
Namjena Platforma za stock fotografiju
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Pixabay je platforma putem koje kreativci mogu s drugima podijeliti svoje kreacije, a pretežito su to fotografije i ilustracije (najčešće u krivuljama). Međutim, na platformi se također mogu pronalaziti i tonski zapisi, videozapisi, animirani GIF-ovi te zvučni efekti. Naravno, preuzimanje je besplatno kao i korištenje bez potrebe da se plaćaju tantijemi.

U svojoj bazi ima više od dva i pol milijuna slika, ilustracija i krivulja pa je gotovo sigurno da će svatko moći pronaći ono što mu treba. Istina, kvaliteta prilično može varirati, međutim većini ponuđenih fotografija, ilustracija i drugog multimedijalnog sadržaja zapravo se nema što posebno prigovoriti.

Službena aplikacija ove platforme nudi mogućnost jednostavnog pretraživanja, a rezultate pretrage je moguće jednostavno pregledavati klizanjem po zaslonu. Za korištenje platforme kao i aplikacije nije nužno otvoriti korisnički račun, ali je to svakako preporučljivo, a programerima će biti zanimljivo i to da je dostupan API.

Preuzimanje sadržaja je vrlo jednostavno i obično je dovoljno samo označiti razinu kvalitete ili razlučivosti (ovisno o tome što se preuzima), a tu je i mogućnost komentiranja ponuđenog sadržaja kao i opcija povezivanja s drugim korisnicima (mora se imati korisnički račun). Aplikacija je besplatna, no prikazuju se oglasi.