PlugShare - interaktivna karta punionica električnih vozila za pametne telefone

PlugShare je sve popularnija zajednica vlasnika električnih vozila koja omogućava povezivanje vlasnika električnih vozila te, između ostalog, nudi interaktivnu kartu na kojoj prikazuje pozicije punionica električnih vozila diljem svijeta…

Matija Gračanin četvrtak, 18. studenog 2021. u 20:49
OSNOVNI PODACI
Naziv PlugShare 
Namjena Prikaz punionica električnih vozila na karti
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Električna vozila su sve popularnija i polagano počinju zauzimati sve veći udjel u broju automobila (kod nas je udjel trenutačno oko 1,9 posto), no infrastruktura potrebna za takva vozila i dalje ne prati sve veći interes i sve veći broj takvih automobila na prometnicama. Štoviše, kod nas se na sto kilometara u prosjeku nalazi 2,3 punionice što i nije pretjerano pohvalno.

To za vozače električnih vozila znači da i dalje moraju pažljivo planirati putovanje i vožnju automobilom i to ne samo stoga što punjača zapravo nedostaje (veći gradovi su tu u prednosti u odnosu na zabačenija ili usputna mjesta), nego i stoga što nije rijedak slučaj da su punionice već zauzete ili izvan pogona. Stoga im aplikacija kao što je PlugShare može biti od velike koristi.

Zapravo je riječ o svojevrsnoj zajednici koja okuplja vlasnike električnih vozila te im omogućava da se povezuju i dijele podatke o stanju punionica diljem svijeta (pokrivena je u Hrvatska). Dakako, ključna je prednost to što je u aplikaciji dostupna interaktivna karta na kojoj se mogu vidjeti pozicije punionica te korisne informacije o njima; jesu li trenutačno ispravne ili nisu, snagu koju mogu isporučiti, vrste utičnica, fotografije i slično.

Na mapi se mogu prikazivati i neki drugi detalji, a tu je u zgodna mogućnost planiranja putovanja s kojom se pomaže unaprijed odrediti na kojoj bi se punionicama moglo vozilo dopuniti kako bi se putovanje moglo nastaviti (plan puta se mora napraviti na web stranici, ali se. Dakako, tu je i čitav niz drugih mogućnosti, izražena društvena komponenta (uputno je otvoriti korisnički račun) te druge sitnice.