Proton Pass – solidan upravitelj lozinki otvorenog koda s fokusom na privatnost

Od razvojnih inženjera koji su nam donijeli Proton Mail (i druge servise i aplikacija s izraženim fokusom na privatnost), dolazi i upravitelj lozinki. Otvorenog je koda, nudi sasvim solidne mogućnosti pa se onima koji žele visoku razinu privatnosti nameće kao zanimljivo rješenje…

Matija Gračanin utorak, 5. rujna 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Proton Pass
Namjena Sigurno upravljanje i pohrana lozinki
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / od 1 eur mjesečno

Švicarska tvrtka Proton Technologies AG koju su stvorili nekoliko znanstvenika koji su se sreli na CERN-u već godinama nudi neka zanimljiva rješenja i aplikacija kod kojih je fokus usmjeren na privatnost. Možda najpoznatije rješenje je Proton Mail, no tu su i druge među kojima se odnedavno našao i Proton Pass.

Riječ je solidno napravljenom upravitelju lozinki otvorenog koda koji se može koristiti i besplatno (ako se može preskočiti neke od prilično praktičnih mogućnosti), a koji zapravo nudi sve što je potrebno kako bi se na jednom mjestu i na siguran način čuvale i organizirale lozinke i drugi osjetljivi podaci.

Štoviše, nudi i neke dodatne stvarčica kao što je mogućnost generiranja jedinstvenih anonimnih adresa e-pošte koje se mogu koristiti da se spriječi praćenje i time se dodatno zaštiti privatnost. Sve što je pohranjeno je zaštićeno pri čemu se koristi end-to-end enkripcija (256-bitne AES) čime se osigurava da samo vlasnici lozinki do njih mogu doista u doći (kriptirane će biti i bilješke).

Podržano je i automatsko popunjavanje pa je time olakšana prijava na razne web servise, u aplikaciju se može prijavljivati koristeći biometriju, sve je uredno sinkronizirano između više uređaja, tu je podrška za uvoz lozinki iz drugih aplikacija i web preglednika, a tu su i brojne druge mogućnosti.

Osnovno izdanje je besplatno i limitirano, a ako se žele koristiti stvarčice kao što je generiranje 2FA kodova za prijavu, neograničen broj anonimnih adresa e-pošte i drugo, onda valja plaćati pretplatu koja stoji 1 euro mjesečno. Vrijedi spomenuti da se za 10 eura mjesečno mogu dobiti sve aplikacije unutar Protonovog ekosustava.