Speedtest - najbolji način za provjeru brzine internetske veze

Ooklin servis za testiranje brzine internetske veze jedan od najpopularnijih i najpreciznijih, a već odavna ga se ne mora koristiti samo putem web preglednika, nego i uz pomoć aplikacije za pametne telefone koja nudi i neke dodatne zanimljive mogućnosti…

Matija Gračanin srijeda, 21. listopada 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Speedtest
Namjena Mjerenje brzine veze s Internetom
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Prema globalnom indeksu brzine iza kojega stoji upravo Ooklin servis, Hrvatska drži 72. mjesto u globalnom poretku s prosječnih 37 Mbps u downloadu i 16 Mbps u uploadu što se tiče fiksnih mreža. U mobilnim smo mrežama puno bolji, pa tako držimo 25. mjesto s prosječnih 50 Mbps u downloadu i 14 Mbps u uploadu.

Sva su ta mjerenja zapravo proveli sami korisnici brojnih ISP-ova diljem svijeta, pa tako i onih koji pružaju usluge pristupa Internetu na domaćem terenu, a koliko su relevantna, sigurno će posvjedočiti i činjenica da je Speedtest, bez imalo sumnje, najpoznatiji i najpopularniji servis za prilično precizno mjerenje brzine dostupne veze s Internetom.

Osim što ga se može koristiti putem web preglednika, tu su i službene aplikacija namijenjene pametnim telefonima koje nude i neke dodatne mogućnosti. Samu je aplikaciju iznimno jednostavno koristiti; dovoljno je tek dodirnuti veliki gumb Go. Nakon kraćeg testiranja s prepoznatljivim mjeračem brzine koji vizualno podsjeća na brzinomjere u automobilima, dobit će se podaci o brzini preuzimanja, slanja i vrijeme pinga (latencije).

Pri svemu tome je moguće ručno izabrati poslužitelj s kojim će se mjerenja zapravo izvoditi, no obično je najbolje ostaviti onaj koji je automatski izabran. Rezultate je moguće podijeliti s drugima, a tu je i povijesni pregled rezultata.

Uz mjerenje brzine, Speedtest nudi i integriranu VPN uslugu iza koje stoji IPVanish te se dobiva 2 GB  prometa mjesečno besplatno dok je za više prometa i dodatne mogućnosti potrebno plaćati pretplatu. Osim toga, tu su i dodatna dva alata i to Coverage Maps i Speedtest Live.

Prvi prikazuje pokrivenost signalom na mapi i to za podržane telekome, a drugi alat omogućava mjerenje performansi aplikacija formirajući VPN vezu. Aplikacija je besplatna, no prikazuje oglase kojih se može riješiti plaćanjem devet kuna unutar aplikacije.

 

 

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi