Speedtest - najbolji način za provjeru brzine internetske veze

Ooklin servis za testiranje brzine internetske veze jedan od najpopularnijih i najpreciznijih, a već odavna ga se ne mora koristiti samo putem web preglednika, nego i uz pomoć aplikacije za pametne telefone koja nudi i neke dodatne zanimljive mogućnosti…

Matija Gračanin srijeda, 21. listopada 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Speedtest
Namjena Mjerenje brzine veze s Internetom
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Prema globalnom indeksu brzine iza kojega stoji upravo Ooklin servis, Hrvatska drži 72. mjesto u globalnom poretku s prosječnih 37 Mbps u downloadu i 16 Mbps u uploadu što se tiče fiksnih mreža. U mobilnim smo mrežama puno bolji, pa tako držimo 25. mjesto s prosječnih 50 Mbps u downloadu i 14 Mbps u uploadu.

Sva su ta mjerenja zapravo proveli sami korisnici brojnih ISP-ova diljem svijeta, pa tako i onih koji pružaju usluge pristupa Internetu na domaćem terenu, a koliko su relevantna, sigurno će posvjedočiti i činjenica da je Speedtest, bez imalo sumnje, najpoznatiji i najpopularniji servis za prilično precizno mjerenje brzine dostupne veze s Internetom.

Osim što ga se može koristiti putem web preglednika, tu su i službene aplikacija namijenjene pametnim telefonima koje nude i neke dodatne mogućnosti. Samu je aplikaciju iznimno jednostavno koristiti; dovoljno je tek dodirnuti veliki gumb Go. Nakon kraćeg testiranja s prepoznatljivim mjeračem brzine koji vizualno podsjeća na brzinomjere u automobilima, dobit će se podaci o brzini preuzimanja, slanja i vrijeme pinga (latencije).

Pri svemu tome je moguće ručno izabrati poslužitelj s kojim će se mjerenja zapravo izvoditi, no obično je najbolje ostaviti onaj koji je automatski izabran. Rezultate je moguće podijeliti s drugima, a tu je i povijesni pregled rezultata.

Uz mjerenje brzine, Speedtest nudi i integriranu VPN uslugu iza koje stoji IPVanish te se dobiva 2 GB  prometa mjesečno besplatno dok je za više prometa i dodatne mogućnosti potrebno plaćati pretplatu. Osim toga, tu su i dodatna dva alata i to Coverage Maps i Speedtest Live.

Prvi prikazuje pokrivenost signalom na mapi i to za podržane telekome, a drugi alat omogućava mjerenje performansi aplikacija formirajući VPN vezu. Aplikacija je besplatna, no prikazuje oglase kojih se može riješiti plaćanjem devet kuna unutar aplikacije.