StreamSphere - jednostavan i potpuno besplatan mobilni čitač RSS sadržaja

Oni koji nekim čudom još uvijek nisu pronašli omiljeni mobilni klijent za organizaciju i čitanje RSS sadržaja, unatoč poprilično izdašnoj ponudi, mogli bi priliku dati upravo ovom. Nije riječ o posebno moćnom čitaču, ali njegova rudimentarnost ima određene draži…

Matija Gračanin četvrtak, 29. veljače 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv StreamSphere
Namjena Jednostavan mobilni čitač RSS sadržaja
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Konzumiranje sadržaja koje popularne web stranice nerijetko plasiraju i putem RSS-a još je uvijek mnogima omiljen način da na brzinu pregledaju što sve novoga na medijima koje prate. Stoga ni ne čudi da postoji niz mobilnih RSS klijenata, a StreamSphere je samo još jedan u gomili.

Ne može se baš pohvaliti raskošnim značajkama, ali je dovoljno funkcionalan i dopadljiv, pogotovo onima koji su i inače skloni asketizmu. Nije se potrebno registrirati ni otvoriti korisnički račun, a sve počinje tako da se ili ručno dodaju RSS kanali, iskoristi se jedna od dostupnih kategorija već prethodno pripremljenih kanala ili da se uvezu vlastite OPML liste.

Zapravo, jedna od praktičnih mogućnosti StreamSpherea upravo je mogućnost upravljanja RSS kanalima (u aplikaciji se taj segment zove Sources). Jednom kada su kanali dodani, moguće je osvježavati sadržaj samo za pojedini kanala, zatim za sve unutar neke kategorije ili baš sve dodane RSS kanale.

Očekivano, bit će prikazan samo kratki isječak sadržaja, no ako se pritisne ikona otvorene knjige na pojedinom članku (ili se još jednom klizne po zaslonu da se članak osvježi), on će biti preuzet i prikazan u cijelosti. Preuzeti sadržaj je moguće označiti kao pročitan (a onda i filtrirati samo onaj sadržaj koji još nije pročitan), dok se u postavkama može aktivirati tamna tema.

Dodatnih značajki baš i nema (čak nema ni notifikacije), a postavke su relativno siromašne. Ipak,  u njima je moguće upravljati nekim temeljnim parametrima te podesiti veličinu teksta, omogućiti da se poveznice otvaraju u eksternom web pregledniku i još ponešto. StreamSphere je posve besplatan i nigdje se ne prikazuju oglasi (osim ako nisu dio samoga RSS kanala).