Apple zaposlio ženomrsca, nezadovoljni zaposlenici tražili istragu

Antonio Garcia Martinez, pisao je za tehnološki portal Wired, radio je kao voditelj proizvoda Facebooka od 2011. do 2013. godine i napisao je bestseler New York Timesa, 'Chaos Monkeys'

Matej Markovinović četvrtak, 13. svibnja 2021. u 14:41

Američka je tehnološka tvrtka Apple, zaposlila Antonia Garcia Martineza, bivšeg Facebookovog voditelja proizvoda i autora knjige „Chaos Monkeys“. Naime, kako prenosi The Verge, grupa je zaposlenika tvrtke napisala peticiju tražeći istragu Martinezovog zapošljavanja.

Martinezov je stav o ženama i ljudima drugih rasa, zabrinuo Appleove zaposlenike, što i navode u peticiji koju je potpisalo više od 2.000 zaposlenika. Navodi se da njegovo zapošljavanje dovodi u pitanje pojedine dijelove sustava uključivanja u Apple, odnosno panele za zapošljavanje, provjeru kandidata i tvrtkin postupak da osigura i ojača postojeću Appleovu inkluzivnu kulturu.

Također se navodi da su zaposlenici najviše zabrinuti upravo zbog Martinezove knjige te kažu da je ona rasistička i seksistička. Naime, jedan dio knjige naziva žene iz zaljevskog područja San Francisca „mekanim i slabim, oštrim i naivnim unatoč njihovim tvrdnjama o svjetovnosti i općenito punim govana“.

Nakon što je peticija počela interno kružiti Appleov, Martinezov je Slack račun deaktiviran, a nedugo nakon toga je i potvrđeno da više neće biti zaposlenik tvrtke.

„U Appleu smo uvijek nastojali stvoriti inkluzivno i gostoljubivo radno mjesto na kojem se svi poštuju i prihvaćaju. Ponašanju koje omalovažava ili diskriminira ljude onakvima kakvi jesu, ovdje nije mjesto“, objašnjava glasnogovornik Applea za The Verge.