Događaji

MSI predstavio AMD X570 ponudu u vrućoj Španjolskoj

Denis Arunović nedjelja, 7. srpnja 2019. u 15:00

U susret dostupnosti novih AMD-ovih Ryzena treće generacije u trgovinama, MSI je europskim novinarima odlučio predstaviti kompletnu gamu svojih matičnih ploča temeljenih na AMD X570 čipsetu

MSI je  prošlog tjedna u Gironi održao konferenciju za europske partnere i medije u kojoj je poseban fokus stavljen na novu ponudu matičnih ploča temeljenih na čipsetu AMD X570 i grafičkih kartica temeljenih na grafičkom čipu Navi odnosno Radeon RX 5700 XT. Iako je na konferenciji bilo i par ljudi iz AMD-a koji su održali vlastitu prezentaciju o mogućnostima novih procesora, zbog ugovora o tajnosti s MSI-jem o tome u toj prezentaciji u ovom članku ne možemo pisati. AMD želi informacije o performansama držati u tajnosti do službenog trenutka dostupnosti novih procesora, ploča i grafičkih kartica u trgovinama, a to je 7. ovog mjeseca.

Iako je MSI-jeva prezentacija bila fokusirana na ploče, otkrili su i ponudu grafičkih kartica Radeon RX 5700 XT i 5700. Popis modela posebno je zanimljiv jer je MSI izgleda odlučio pokazati Nvidiji figu te ponovo izrađivati Radeon kartice u sklopu svoje Gaming serije koja je zbog Nvidijinih pritisaka u nekom trenutku obuhvaćala samo GeForce kartice. Obitelj kartica Mech, o kojoj smo inicijalno pisali da je zamjena za Gaming Radeone, postojat će i dalje, no kao rješenje srednje klase. Za RX 5700 XT ćemo tako vidjeti modele Gaming X, Evoke OC, Mech OC i Air Boost, dočim će RX 5700 biti dostupan u izvedbama Gaming X, Mech OC i Air Boost. S karticama neće dolaziti kodovi za pojedine igre, već ključ kojim je moguće aktivirati tri besplatna mjeseca pretplate na Microsoftov gaming servis Xbox Game Pass. Drugim riječima – imat ćemo mnogo više igara na raspolaganju, no na ograničeno vrijeme.

Novost koju smo saznali od kada je MSI-jev događaj završio jest nova preporučena cijena Navi grafičkih kartica. Kao reakciju na pojavljivanja Nvidijinih GeForceica RTX u izvedbi Super, AMD je odlučio smanjiti preporučene cijene svih novih Radeona. 

Nove cijene Navi kartica
Model Stara cijena Nova cijena
Radeon RX 5700 XT 8 GB 449 USD 399 USD
Radeon RX 5700  379 USD 349 USD

Što se tiče ponude ploče, MSI će ponuditi ukupno sedam modela. Najjeftiniji je X570-A PRO. Potom idu modeli iz MSI Performance Gaming serije – X570 Gaming Plus, X570 Gaming Edge WiFi i X570 Gaming Pro Carbon WiFi. U sklopu serije MEG, MSI Enhanced Gaming, tu su X570 Ace i X570 Godlike. Na kraju imamo i ploču iz serije Prestige, namijenjene korisnicima koji PC koriste za profesionalne aplikacije odnosno rad. Prestige X570 Creation je ploča za ovakve korisnike, a cjenovno se pozicionira između model X570 Ace i X570 Godlike. Kad smo već kod cijena, one će za X570 ploče biti osjetno više nego kod stare generacije ploča. Cijene prikazane u tablici su okvirne za europsko tržište, uz uračunat PDV od 20%. Kao što vidimo, najjeftiniji model košta 163, a najskuplji čak 777 €.

Okvirne cijene MSI X570 matičnih ploča
Model Cijena (s 20% PDV)
X570-A PRO 163 €
MPG X570 Gaming Plus 175 €
MPG X570 Gaming Edge WiFi 196 €
MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi 265 €
MEG X570 ACE 369 €
PRESTIGE X570 Creation 529 €
MEG X570 Godlike 777 €

Naravno, niste prisiljeni kupiti X570 ploču da bi koristili nove AMD-ove Ryzene treće generacije. Oni će uredno raditi na pločama s X470 i B450 čipsetom koje ostaju na tržištu kao jeftinija alternativa. Točnije, u slučaju MSI tvrtka će na tržište staviti novu reviziju postojećih ploča označenih s MAX na kraju imena, a koja će iz kutije biti kompatibilna s novim čipovima. Situacija s podrškom za starije ploče je malo kompliciranija. Dugovječnost Socket AM4 platforme stvorila je probleme s veličinom UEFI-ja datoteka s postavkama za različite procesore jer ih je jednostavno jako puno. Većina starih ploča ima UEFI/BIOS čipove s kapacitetom od 16 MB u koje ne stane sve što bi trebalo za podršku svih starih i novih procesora te ostalih stvari koje idu u unutra. MSI-jevo rješenje Click BIOS Lite – sistemsko sučelje jednostavnijeg dizajna koje ima sve bitne postavke za procesore, no nauštrb toga gubi jednostavno nacifrano sučelje namijenjeno manje iskusnim korisnicima.

Viša cijena novih ploča nije nikakvo iznenađenje. Novi čipset u startu je skuplji za proizvođače ploča od starog jer ga je AMD pozicionirao u viši segment (s obzirom na slabu konkurenciju od strane Intela). Nadalje, X570 znatno se više grije nego stariji čipseti, a isti je slučaj s M.2 Gen4 SSD-ovima, što vodi ka znatno pojačanom hlađenju. Tako baš sve MSI-jeve X570 ploče imaju ventilator promjera 45 mm na hladnjaku čipseta. Ventilator može mirovati i uključivati se po potrebi, no pitanje je koliko se često uključuje.

Nadalje, zbog bolje podrške za memoriju visokih performansi, nove ploče koriste PCB-ove serverske klase koji su otporniji na zagrijavanje i nude 30% kvalitetniji signal, a to naravno opet diže cijenu. Bolji signal je potreban zbog znatno moćnijeg memorijskog kontrolera koji sada može raditi sinkrono i asinkrono s taktom Infinity Fabric sučelja koje se brine za internu komunikaciju unutar Ryzen procesora. Memorija od 3.200 MHz je službeno podržana, ali kontroler može mnogo više. Optimum za većinu korisnika biti će 3.600 ili 3.733 MHz budući da to te razine performanse najviše rastu. AMD je inače na Computexu demonstrirao brzinu od oko 5.100 MHz postignutu sa zračnim hlađenjem.

Faktor koji utječe na višu cijenu je i izvedba naponskog modula za napajanje procesora. Službeni se TPD nije promijenio, s varijantama od 65, 95 i 105 W, no nova generacija procesora donosi sa sobom znatno viši broj jezgara – 12 ili 16, što postaje vrlo problematično kod overklokiranja. MSI nije ulazio u detalje izvedbe VR jedinice na svim pločama, no demonstriran je dizajn na najjačem modelu koji za CPU raspolaže s 14 naponskih faza temeljenih na Infineovim 70-amperskim DrMOS MOSFET-ovima, a za SoC dio čipa s četiri faze nastale uporabom quaduplera signala.

Naposljetku tu je i trošak dodatnih kontrolera. Sve ploče imaju high-end zvučni kontroler s tim da je a skupljim modelima on opremljen s ESS-ovim DAC-om ili kombinacijom DAC-a i pojačala, Hi-Fi kondenzatorima i slično. U pogledu mreže više ploča ima podršku za 2,5-gigabitno žično umrežavanje, poneka raspolaže i 10-gigabitnim kontrolerom, a sve ploče s Wi-Fi podrškom podržavaju najnoviji standard WiFi 6. Začudno, niti jedan model, pa čak ni onaj iz serije Prestige, nema Thunderbolt 3 kontroler.

Osim hardverskih novosti, MSI s novom generacijom ploča planira i osvježenje softvera. Već je prošle generacije napravljen veliki iskorak u smislu integracije različitih odvojenih alata u jedan unificirani alat pod imenom Dragon Control Center. MSI sada planira nadogradnju i veliki redizajn DCC-a što je, ako se nas pita, vrlo dobrodošla promjena s obzirom da je aktualna verzija dosta konfuzna.