Cubot J7 - Pristupačan, klasičnog izgleda

Još jedan Cubotov mobitel namijenjen tzv. budget tržištu, dakle, onima kojima novi mobitel  nije prva i najvažnija stvar na koju misle, ali koji žele nešto pouzdano i funkcionalno za svakodnevnu uporabu.

Drago Galić subota, 21. rujna 2019. u 06:30
CUBOT J7
Ekran 5,7“, IPS, 720*1.440, multitouch
Memorija 2 GB RAM / 16 GB
Procesor MediaTek MT6580, quad-core 1,3 GHz
Kamere 13 + 2 MP stražnja, 8 MP prednja
Mreža Dual SIM, 3G
Ostalo Utor za memorijsku karticu neovisan o SIM utorima, audio priključak
Baterija 2.800 mAh
OS Android 9.0, original
Dimenzije i masa 150,3 x 72 x 9,2 mm, 150 g
Jamstvo 2 godine
Cijena 699 kn

 

Kao i Cubot J5, također opisanoga na ovim stranicama,  (https://www.bug.hr/recenzije/cubot-j5--premium-izgled-za-malo-novca-9423) baziranog na istom procesoru s istom količinom memorije i ROM-a, a koji je dolazio u tri boje, ovdje prikazani model J7 također dolazi u tri varijante, a nama se dopala crna (kao i Ford T, uostalom – čemu komplicirati…). 

Ipak, za razliku od prethodnika donosi nam DVIJE stražnje kamere, bolji ekran (veće rezolucije), te čitač otiska prsta, koji prethodnik nije imao.

Sve ostale karakteristike slične su prethodniku, što znači da je uređaj namijenjen onima kojima je prvenstveno na umu trajnost baterije (koja je usput, zamjenjiva od strane korisnika, kako po našem mišljenju baterije i trebaju biti) gdje 2,8 Ah kapaciteta upareno sa štedljivim MediaTekovim procesorom MT 6580 i Mali 400 MP2 video čipom daje dane autonomije, posebno ako ga koristite za telefoniranje, pregledavanje weba i slanje poruka, uz umjereno gledanje videa.

Za one koji bi slušali glazbu, ugrađenih 16 GB memorije vjerojatno nije dovoljno, ali tu je i microSD utor (pored dva zasebna SIM utora) i FM radio, što je također zgodna karakteristika. Naravno, da biste ga mogli koristiti, potrebno je imati i slušalice koje imaju i funkciju antene, ali koje se ne nalaze u paketu s mobitelom, već ih morate dodatno kupiti.

Kao što je iz specifikacija vidljivo, mobitel ne podržava 4G protokol, već 3G, što s obzirom na performanse procesora i video-podsustava nije pretjerano problematično – od korisnika se ne očekuje bjesomučno igranje najnovijih igara u mreži u pokretu, a 3G je sasvim dovoljne propusnosti za gledanje YouTube videa i slušanje online glazbe, kada već nismo spojeni na uredsku, kućnu ili neku drugu mrežu.

Dvije kamere – glavna 13- i dodatna 2-megapikselna definitivno daju bolje slike od kamere prethodnika i pri dobrom, odnosno razumnom osvjetljenju, sasvim prihvatljive kvalitete. Ne očekujte čuda u mraku ili sumraku kada se na fotkama pojavljuje dosta šuma.

Isto vrijedi i za prednju 8-megapikselnu kameru koja je bolja od prednje kamere na prethodniku, ali ne spada u sam vrh tehnologije danas.

Pohvalili bismo priloženu silikonsku navlaku i kvalitetne kontrole (dugmad) i utore na uređaju koji u ovoj cjenovnoj klasi smartfona znaju biti problematični – ovdje su vrlo kvalitetno izvedeni, robustni i čine se pouzdanima na dulji rok.

S obzirom na izuzetno povoljnu cijenu za mobitel s dvostrukom stražnjom kamerom i Androidom 9.0, usprkos ponešto usporenim performansama, ovo se čini kao zgodan mobitel koji bismo kupili djeci, ali i za odrasle kojima je potrebna funkcionalnost smartfona u što spada i slanje i primanje datoteka raznih tipova, ali nisu snobovski, već spartanski raspoloženi – funkcionalnost na prvom mjestu, sve ostalo na dalekom drugom.

Cubot J7

  • dva SIM utora + microSD
  • otključavanje otiskom prsta
  • vrijeme autonomije
  • ekran
  • nešto skromnije performanse
  • samo 3G povezivanje
Dizajn i finiš 7
Performanse 4
Baterija 8
Kamere 7
Ekran 7
Ukupni dojam 7
Cijena 699 kn Ustupio: