Greyp prvi u svijetu prikuplja kapital putem reguliranog kripto-crowdfundinga

Tehnološka kompanija Greyp koja proizvodi e-bicikle i svu prateću tehnologiju otvorila je rundu financiranja putem nove inovativne platforme na kojoj se investira u njihov digitalni token

Sandro Vrbanus petak, 27. rujna 2019. u 11:28

Proizvođač električnih bicikala koji se ne smatra biciklističkom, već inovativnom tehnološkom kompanijom, Greyp, pokrenuo je proces prikupljanja investicijskog kapitala na njima svojstven, drugačiji i inovativan način. Greyp je, naime, krenuo u prvu svjetsku javnu ponudu u obliku digitalnog tokena.

Prvi u svijetu

"Mi smo prva kompanija u svijetu koja izdaje udio u kompaniji u obliku digitalnog tokena u potpuno reguliranoj javnoj ponudi. Greypova javna ponuda posebna je i po tome što je dostupna i malom investitoru koji ne mora biti akreditiran te može uložiti svotu novca od 100 eura", poručuju iz Greypa. Investitori koji sudjeluju u ovoj javnoj ponudi i kupe njihov digitalni token postat će punopravni vlasnici udjela u Greypu s glasačkim pravima poput uobičajenih dioničarskih.

Jučer su svoju ponudu predstavili u Zagrebu, gdje je o svemu govorio njihov prvi čovjek operative, Krešimir Hlede. Za financiranje će se koristiti platforma Neufund koja je ishodila sva potrebna pravna odobrenja od Financial Monetary Authorityja u Liechtensteinu. Investirati se može u kriptovaluti ethereum ili u eurima, a u zamjenu za investiciju dobiva se razmjeran broj digitalnih Greypovih blockchain tokena.

Tokene će se kasnije moći prodavati putem Neufundove platforme, a plan je da budu dostupni i na drugim kripto-burzama. Kupovinom udjela u Greypu putem ovog Equity Token Offeringa svatko tko vjeruje u njihovu viziju i budućnost tvrtke može sudjelovati i posjedovati dio Greypa, baš kao i veliki igrači (Porsche i Camel Group) koji su već uložili u sestrinsku kompaniju Rimac Automobila.

Greypova vizija: "Android za bicikle"

CEO Greypa Mate Rimac nada se da će ovim potezom demokratizirati pristup investiranju šireći krug ljudi koji mogu kupiti udio u kompaniji. U proteklih deset godina veliki dio vremena potrošio je na osiguravanje budućnosti za obje kompanije pa kaže da je tradicionalni način prikupljanja sredstava kompliciran, dug i iscrpljujući, ali i limitiran na ekstremno mali broj ulagača.

Tvrtke se muče da pronađu prave investitore, dok investitori imaju problem pristupiti pravim kompanijama. Upravo iz tih razloga odlučili su se potražiti novac za novi krug rasta Greypa putem ponude digitalnih tokena.

Greyp svoju budućnost vidi u razvoju digitalne platforme za sva e-vozila na dva kotača, a planira istu ponuditi i drugim proizvođačima. Na taj način Greyp želi stvoriti "Android za e-bicikle", platformu koja bi omogućila svakom proizvođaču da je implementira na svoj način. Cijeli sustav funkcionirat će na blockchainu kako bi bio decentraliziran i siguran, a omogućavat će vanjskim developerima razvoj aplikacija, igara, i drugih sadržaja za gameifikaciju vožnje.

Svatko se može uključiti

Ulogom već od 100 eura moguće je uključiti se u financiranje Greypa, ali i nove platforme Neufund. Njihovi predstavnici najavili su, naime, kako će uz Greypov token kupcima biti dodijeljeni Neufund tokeni pa će dioničari odmah dobiti udio u obje kompanije.

Financiranje je otvoreno 23. rujna i traje 30 dana, a plan je prikupiti 5 milijuna eura. Time je tržišna valuacija Greyp Bikesa postavljena na 45 milijuna eura.

Njihova ponuda i poslovni planovi koji će interesirati potencijalne investitore pojašnjeni su u ovoj prezentaciji: