Smrzavanje pogoduje litij-ionskim baterijama

Znanstvenici su pokazali kako je, inače lako zapaljive, litij-ionske baterije sigurnije prevoziti dok su duboko smrznute, a to im može i produljiti vijek trajanja

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. prosinca 2019. u 07:00

Litij-ionske baterije omogućile su današnju tehnologiju, malene i moćne mobitele, prijenosna računala, pa i električne automobile, i nalaze se na svakom koraku – iako su po svojoj prirodi prilično opasne stvarčice. Samozapaljenje litij-ionskih baterija lako je izazvati fizičkim oštećenjem njihovih članaka, čega su svjedoci bili vlasnici nekih neuspjelih modela mobitela, ali i, primjerice, Tesli u prometnim nesrećama. Istraživanja kako smanjiti zapaljivost baterija brojna su, a bitno je pronaći i način kako transportirati oštećene baterije uz što manje rizika.

Duboko smrzavanje

Svemu tome možda rješenje se možda nalazi u radu nedavno objavljenom u časopisu Journal of Energy Storage. U njemu znanstvenici predlažu duboko smrzavanje litij-ionskih baterija nakon što su nekoliko puta napunjene i ispražnjene. Krionično smrzavanje, kažu, omogućava sigurniji transport baterija u bilo kojim uvjetima bez rizika od samozapaljenja.

Čak niti čavao zabijen kroz smrznutu bateriju nije izazvao požar
Čak niti čavao zabijen kroz smrznutu bateriju nije izazvao požar

Dodatno, ispitivanja baterija koje su bile na ovaj način smrznute pokazala su i dodatne pozitivne učinke. Nakon 600-tinjak ciklusa punjenja i pražnjenja baterije koje su prošle ovaj proces davale su bolje rezultate kad je riječ o kapacitetu, tj. one koje nisu bile smrznute brže su gubile maksimalni kapacitet i bio im je kraći životni vijek.

Znanstvenici, pak, navode kako ovi rezultati nisu pokazali dovoljnu razliku u izvedbi smrzavanih i nesmrzavanih baterija da bi bili statistički značajni – pa smatraju da ih treba dodatno provjeriti na većem uzorku.