Samozapaljenje dostavnog robota u Kaliforniji

Robotski ustanak možda nije blizu, ali se komentatori na društvenim mrežama već uvelike oko njega zafrkavaju – pogotovo kad se pojave vijesti ovog tipa

Sandro Vrbanus petak, 21. prosinca 2018. u 06:00

Prošloga tjedna izvještavali smo o nezgodi s autonomnim tvorničkim robotom koji je, uslijed kvara, ozbiljno ozlijedio jednog radnika. Već tada Internet su preplavili komentari koji u šali zaključuju da je počeo robotski ustanak protiv ljudi. Ista stvar nastavila se i s događajem koji se nedugo zatim zbio u Kaliforniji. Tamo se, naime, prošloga petka u Berkeleyu spontano samozapalio jedan maleni gradski dostavni robot.

Radilo se o robotu marke KiwiBot koji se koristi za dostavu hrane unutar studentskih kampusa i gradskih središta. Maleni se KiwiBot zapalio u vožnji i stao na jednom trgu, privlačeći poglede prolaznika. Jedan od njih odnekud je izvukao maleni vatrogasni aparat i ugasio požar, pa veće štete nije bilo.

Iz kompanije koja je proizvela robota objavili su kako je uzrok požara bio problem s, dakako, ugrađenim baterijama. Ljudska pogreška prilikom zamjene baterija dovela je do toga da u, sada pougljenjenog, robota netko ugradi pokvareni set baterija. Odgovorni poručuju da će ugraditi softverska poboljšanja koja bi spriječila rad robota s nekvalitetnim baterijama u budućnosti.