Sony je objavio tehničke specifikacije za PlayStation 5

Prvi put otkad je najavljena nova konzola ove japanske kompanije dobili smo informacije o tome što se u njoj nalazi, ali nismo vidjeli kako izgleda

Mateja Šop srijeda, 18. ožujka 2020. u 17:55

Microsoft je informacije o svojoj novoj konzoli objavio u ponedjeljak popodne, a Sony nije dugo čekao za odgovoriti. Kao što su nas jučer obavijestili, odradili su prezentaciju putem službenog PlayStation bloga i na YouTubeu u kojoj je glavni sistemski arhitekt Mark Cerny popričao o hardveru i mogućnostima PlayStationa 5, ali su otkrivanje izgleda konzole ostavili za neki drugi put. Uz to, ako ste se nadali da će spomenuti igre, to se nije dogodilo i Cerny je odmah na početku rekao da će se tom temom pozabaviti u budućnosti.

Najprije tehničke specifikacije:

Procesor 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)
Grafička kartica 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)
Arhitektura grafičke kartice Custom RDNA 2
Memorija i sučelje 16GB GDDR6/256-bit
Propusnost memorije 448GB/s
Hard disk Custom 825GB SSD
IO 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
Proširenje za pohranu podataka NVMe SSD utor
Eksterni disk Podrška za USB HDD
Optički čitač 4K UHD Blu-ray Drive

Ono što se nalazi u novoj Sonyjevoj konzoli je prilično slično onome što nam je Microsoft pokazao, ali će zbog toga cijena obje konzole vjerojatno biti viša od aktualne generacije. Glavne razlike između Xbox Series X i PlayStationa 5 jesu da Microsoftova konzola ima nešto jaču grafičku karticu, ali je zato Sonyjev SSD mnogo brži. Zbog ovoga, iako postoji podrška za eksterne diskove, Cerny je rekao da će trebati neko vrijeme da PCIe 4.0 zaživi i da ovi koji se trenutno koriste u računalima i koji se spajaju na PCIe 3.0 ne mogu doseći tu brzinu. Osim toga, Sony će morati testirati i odobriti NVMe diskove koji će moći ući u M.2 utor u PlayStationu 5.

Što se tiče mogućnosti i drugih tehnologija, osim same jačine konzole, Sony je predstavio nešto što zovu Tempest Engine, a tiče se zvuka. Od ove tehnologije očekuje se revolucija 3D zvuka, a za uživanje u njoj neće vam trebati skupa audio oprema, već ćete osjetiti veliku razliku u doživljavanju zvukovnog svijeta oko sebe korištenjem najobičnijih slušalica.

Ako volite detaljno i stručno pričanje o novoj tehnologiji, najbolje je da odgledate prezentaciju koju je Cerny održao sami. Oni koji su očekivali više od ove prezentacije vjerojatno su razočarani, ali izgleda da Sony želi sačuvati iznenađenja za neko drugo događanje. Kada će nam pokazati kako PlayStation 5 izgleda, kako igre koje se vrte na njemu izgledaju i koliko je brzo to učitavnje koje u teoriji zvuči veoma impresivno, ne znamo, ali se nadamo da neće predugo čekati.