Teslina tvornica u Kaliforniji ipak se zatvara

Nakon dva dana natezanja s vladajućima Elon Musk je morao popustiti – tvornicu Tesli u Fremnotu zatvorit će od ponedjeljka

Sandro Vrbanus petak, 20. ožujka 2020. u 15:00

U uvjetima gašenja svih osim najnužnijih djelatnosti Elon Musk je bio uvjerenja da će njegova tvornica u Fremontu u kojoj se sklapaju električni automobili Tesle biti "od kritične važnosti" za gospodarstvo te da će se moći izvući i nastaviti rad u njoj. Kako tamo radi preko 10 tisuća ljudi, nastavak rada mogao bi značajno pospješiti širenje koronavirusa među zaposlenicima i njihovim obiteljima, pa su lokalne vlasti naredile gašenje tvornice.

Kritike urodile plodom

Musk je na to nevoljko pristajao, pa je u međuvremenu bilo predloženo da se na posao vrati samo četvrtina radnika, ili da tvornica ostane raditi u "hladnom pogonu". Ovo nadmudrivanje Tesle i šerifa u okrugu Alameda potrajalo je gotovo dva dana, ali je Musk ipak morao popustiti. U četvrtak kasno uvečer po hrvatskom vremenu dogovoreno je da će se Teslina tvornica u Fremontu ipak privremeno zatvoriti – ali tek nakon što završi radni dan u ponedjeljak.

U tvornici će raditi tek oni koji moraju osigurati osnovne infrastrukturne funkcije kojima se podržava flota Teslinih vozila i mreža punjača. U Tesli najavljuju i da će, osim u Fremontu, biti zatvoren i njihov pogon u New Yorku, dok će Gigatvornica u Nevadi i nekoliko manjih lokacija ipak nastaviti s radom. Automobile će kupcima, kažu, isporučivati bez osobnog kontakta.