Musk prkosi vlastima i ne želi privremeno zatvoriti Teslinu tvornicu

Kalifornija je, kao uostalom i mnoge države u svijetu, uvela određene mjere predostrožnosti zbog pandemije koronavirusa. No, one kao da se ne odnose na kontroverznog milijardera

Sandro Vrbanus srijeda, 18. ožujka 2020. u 12:03

U Silicijskoj dolini i regiji oko San Francisca od početka tjedna na snazi su mjere kojima bi se trebalo spriječiti širenje koronavirusa među ljudima. Određene tvrtke ne rade, svi koji mogu rade od kuće, a svima je savjetovano da ne izlaze među ljude kako se zaraza ne bi širila. No, Teslina tvornica u Fremontu u Kaliforniji i dalje funkcionira kao da se ništa ne događa. Tamo je, usput rečeno, zaposleno preko deset tisuća radnika.

Elon Musk svojim je zaposlenicima poslao mail u kojem je naveo kako će on raditi do daljnjega, i da je to njegova osobna odluka. Radnici koji imaju bilo kakvih poteškoća ili se ne osjećaju ugodno ne moraju dolaziti na posao, napisao je. Njegov šef ljudskih resursa u svojem je službenom mailu osoblju poručio kako automobilski i energetski sektor spadaju u one od ključne važnosti, te da će Tesline tvornice nastaviti s radom bez obzira na upute lokalnih vlasti.

Ova odluka nije dobro sjela nadležnima pa su se oglasili po pitanju Tesline tvornice. Izjavili su da, pod aktualnim kriznim mjerama, Teslina tvornica ne bi trebala raditi u normalnom režimu rada. Osnovno održavanje hladnog pogona jedino je dozvoljeno, poručeno je iz ureda okružnih vlasti.

U Tesli su inače u posljednjim mjesecima zabilježili rekordne isporuke i tek prije koji dan započeli s finalnim sastavljanjem novog Modela Y, pa im nikako ne odgovara sada gasiti proizvodnju. Dakako, to se kosi s naputcima zdravstvenih djelatnika i kriznih stožera kako u Kaliforniji, tako i u cijelom svijetu. Situacija će se vjerojatno, na ovaj ili onaj način, razriješiti u narednim danima.

NADOPUNA (19.3.): nakon pregovora sa šerifom okruga Alameda, Elon Musk je bio primoran zaustaviti proizvodnju u ovoj tvornici na najmanje 3 tjedna, a na posao će smjeti dolaziti tek četvrtina zaposlenih.