Sharkoon Mobile DAC - Jednostavan, jeftin i dobar

Mobile DAC je Izvrstan (i povoljan!) dodatak za korisnike koji bi na mobilni uređaj htjeli povezati žične slušalice, a on više ne posjeduje odgovarajući konektor

Davor Šuštić utorak, 26. svibnja 2020. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Tip Mobilni DAC s pojačalom za slušalice
DAC 24-bit/96 kHz
Pojačalo 125 mW (1 V)
Sučelje USB-C
Konektori USB-C, 3,5 mm ulaz/izlaz (TRRS)
Jamstvo 2 godine

Sharkoon je svojoj ponudi kućišta, napajanja i gejmerskih periferija pridodao nekolicinu USB zvučnih kartica. Zapravo, bilo bi preciznije kazati da se radi o digitalno-analognim konverterima s ugrađenim pojačalima za slušalice, zato što “prave” zvučne kartice podrazumijevaju i upravljački softver, kao i velik broj dodatnih mogućnosti. Sharkoonovi uređaji ne nude ništa od navedenog – spojite ih pa rade, bez drivera i drugih “komplikacija”. Zajednička im je značka Hi-Res Audio, ali i vrlo niska cijena, što je ionako temeljna, praktički očekivana karakteristika tvrtkina hardvera.

Sharkoonov Mobile DAC olakšat će vam kućni budžet za samo 10 eura, a predviđen je za uparivanje s mobitelima, laptopima i svim drugim mobilnim uređajima koji nisu opremljeni 3,5-milimetarskim konektorom za zvuk. Konstrukcija mu teško može biti jednostavnija: na jednoj strani 9-centimetarskog, opletenog kabela nalazi se 3,5-milimetarski utor, a na drugoj je USB-C konektor, na čijem kućištu imamo tri LED-ice i tipku EQ. LED-ice su označene brojkama 44, 48 i 96, iz čega je jasno kako se radi o frekvencijama sempliranja audiosignala. Praktičnost Mobile DAC-a neosporna je: izveden je tako da se koristi kao najobičniji produžetak postojećeg kabela slušalica.

Mobile DAC iznimno je praktično izveden – funkcionira kao najobičniji produžetak kabela vaših slušalica (ili headseta)
Mobile DAC iznimno je praktično izveden – funkcionira kao najobičniji produžetak kabela vaših slušalica (ili headseta)

Sharkoon ne otkriva koji čip za digitalno-analognu konverziju koristi, ali navodi većinu njegovih specifikacija, kao i tehničke karakteristike ugrađenog pojačala: maksimalna podržana razlučivost audiodatoteka je 24-bit/96 kHz, ukupna harmonijska distorzija (THD) iznosi 0,003%, omjer signala i šuma (SnR) je 100 dB, a maksimalna snaga iznosi 100 mW. Podržani raspon impedancija slušalica jest 16 do 250 Ω, ali jasno je da će ostvariva glasnoća ovisiti (i) o osjetljivosti konkretnog spojenog primjerka. Ukratko, s većinom modernijih slušalica ne biste trebali imati problema u postizanju zadovoljavajuće glasnoće, a headset će uredno raditi apsolutno svaki. U našem testu, Sharkoon Mobile DAC uspješno je pogonio ozbiljnije slušalice kao što su Shure SRH840, Philips Fidelio X2 i Grado SR225e. Nije ostao bez daha ni kad smo na njega spojili Sennheiserov model HD 660 S, iako smo ga u tom slučaju držali na maksimalnoj glasnoći i počeli stjecati dojam da “malo” pretjerujemo s očekivanjima.

Tipka EQ, smještena na kućište USB-C konektora, koristi se za prebacivanje između nekolicine postavki ekvilizatora. Odabrana postavka naznačena je preko spomenutih LED-ica za stopu sempliranja, nakon što pritisnemo tipku EQ. Kad je LED-ica na 44, ekvilizator ima oblik slova “V”, dakle, naglašene su niske i visoke frekvencije, a povučene srednje. Kad se nalazi na 48, naglašene su visoke frekvencije (ostatak spektra je netaknut), a kad je na 96, pojačan je samo bas. Tu je i četvrti, nedokumentirani položaj, u kojem zasvijetle sve tri LED-ice – tu je ekvilizator izravnat, dakle, ne dolazi do modificiranja izlaznog signala. Nijedan od spomenuta tri “zvučna profila” nije agresivan pa vas nećemo odgovarati od njihova korištenja, u slučaju da niste posve zadovoljni “čistim” zvukom vaših slušalica. Sama tipka EQ nije pretjerano dobro izrađena – vrlo ju je teško pritisnuti.

Spomenuti 3,5-milimetarski konektor, namijenjen spajanju slušalica, 4-polni je TRRS. Drugim riječima, radi se o kombiniranom ulazu i izlazu za zvuk. Utaknete li u njega headset s 3,5-milimetarskim TRRS konektorom, uredno će raditi i njegov mikrofon.

U smislu kvalitete zvuka, Mobile DAC-u nema se što zamjeriti. Čitav raspon glasnoće reproducira se bez ikakvih izobličenja, nema pozadinskog šuma, a stupanj pojačanja dostatan je za sve tipove slušalica i headsetova koje biste mogli poželjeti spojiti sa svojim mobitelom, laptopom ili nekim trećim mobilnim uređajem. Mikrofonski ulaz također je čist i uvjerljivo implementiran. Za traženih 10 eura, zaista je teško poželjeti više no što ovaj uređaj nudi.

Sharkoon Mobile DAC

  • Izrazito praktična izvedba
  • Nekoliko različitih postavki ekvilizatora
  • Zadovoljavajuće pojačanje za širok spektar slušalica
  • Čistoća ulaza i izlaza
  • Vrlo prihvatljiva cijena
  • Tvrda tipka EQ
Kvaliteta zvuka 8
Kvaliteta izrade 7
Dodatne mogućnosti 6
Isplativost 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 10 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Sharkoon
Bug 331 lipanj 2020.