Na pomolu su jestivi i biorazgradivi roboti

Prednosti mekanih struktura u robotima već su dokazane, a jednom kada oni postanu i potpuno biorazgradivi, područja primjene će im se značajno proširiti

Sandro Vrbanus petak, 19. lipnja 2020. u 07:00

Roboti koji nisu načinjeni od hladnih i čvrstih metalnih dijelova, već njihovu strukturu čine mekani materijali, već su se počeli pojavljivati u raznim znanstvenim studijama i robotskim konceptima, pa čak i u finalnim proizvodima. No, materijali koji se koriste za njihovu izradu, ako imaju dobra mehanička svojstva obično nisu veliki "prijatelji" okoliša, i obratno – ako su biokompatibilni onda im druga tehnička svojstva nisu na visokoj razini.

No, znanstvenici Laboratorija za mekanu robotiku sa sveučilišta Johannes Kepler u austrijskom Linzu došli su do mogućeg rješenja ovog problema. Njihova kreacija je svestrani biogel zasnovan na želatini, koji je mehanički otporan i elastičan, a jednom kada ga se treba riješiti, potpuno je biorazgradiv. Znanstveni rad o njemu objavljen je u časopisu Nature Materials.

Biorazgradiv, izdržljiv, jeftin i – jestiv

Da stvar bude još bolja, ovaj se gel lijepi sam za sebe, može brzo "zacijeliti" ako je oštećen, a kako je načinjen od prirodnih materijala sigurnih za konzumaciju – roboti načinjeni od njega mogu biti i jestivi! Ali ni tu nije kraj: austrijski znanstvenici tvrde da je proizvodnja ovog materijala vrlo jeftina, odvija se pri sobnoj temperaturi, i moguće ju je vrlo lako i brzo pretvoriti u masovnu proizvodnju.

Biorazgradivi gel o kojem govorimo načinjen je na bazi prirodne želatine, uz dodatak limunske kiseline (kako bi se spriječio razvoj bakterija) te glicerola koji ima zadatak održati materijal mekanim i spriječiti isušivanje. Jednom kada se gel nađe u prirodi (u tlu ili kanalizaciji) bakterije će ga u potpunosti razgraditi.

U robotskoj primjeni, pak, testiran je na primjeru robotske slonovske surle (na slici) i pokazao je da može izdržati više od 330 tisuća savijanja, koje je u ovom slučaju potaknuto pneumatskim sustavom robota.

U gel se mogu integrirati i senzori ili kakva druga elektronika, koji za sada ipak nisu biorazgradivi i jestivi. Korištenje ovakvih materijala umjesto plastike, silikona i metala značajno bi smanjilo količinu otpada koja završi u tlu i oceanima, a moguće ga je koristiti za izradu, primjerice, sigurnih dječjih igračaka i drugih mekanih robota različitih namjena.