Mekani roboti nježnog dodira

MIT-jev laboratorij za računalstvo i umjetnu inteligenciju predstavio je robote koji su u stanju prepoznati delikatne objekte, te ih posebnim sustavom obuhvatiti tako da ih ne oštete

Sandro Vrbanus utorak, 2. lipnja 2020. u 22:07

Robotika sve više postaje nalik ljudima, a roboti su sve mekši, često biomimetički i svestrani strojevi koji su u stanju oponašati akcije ljudi do najsitnijih detalja. Na MIT-u su se pohvalili novim konceptom dviju mekanih robotskih ruku koje su tako u mogućnosti hvatati predmete raznih oblika, ali i one iznimno krhke, poput čipsa od krumpira, a da ih pritom ne oštete.

"Magic ball" ruka

Dvije robotske ruke o kojima je riječ rade na različitim principima. Jedna snima predmet unaprijed i potom ga obuhvaća svojom obrnutom košarom, a senzorima prepoznaje gdje točno i kako je najbolje ostvariti kontakt s predmetom kako bi ga se podiglo bez oštećenja.

Košara se sklapa poput origamija i može svoj oblik prilagođavati onome što treba uhvatiti – pa tako može bez problema manipulirati predmetima kao što su voće, boce, četkice za zube, vrećice s keksima ili pak nekoliko komada čipsa od krumpira. Uz još malo rada, dakle, ovaj bi vam robot u budućnosti mogao dodavati čips i pivo dok vi sjedite pred televizorom…

GelFlex ruka

Druga robotska ruka više je nalik ljudskoj, a senzori i kamere za detektiranje oblika predmeta nalaze se na njezinim "prstima". Uređaji shvaćaju kada je i pod kojim kutom predmet dodirnut, pa tome prilagođavaju oblik "prstiju" koji ga trebaju obuhvatiti na siguran i nježan način. Osim toga, ako se u ovu ruku stavi bilo koji predmet, ona će ga s vrlo visokom pouzdanošću znati izmjeriti i opisati njegov oblik.

Znanstvenici najavljuju kako će raditi na unaprjeđenju ovih rješenja kako bi ona postala još svestranija i bogatija funkcijama, te im dodati naprednije senzore kako bi robotske ruke mogle primati predmete iz više uglova i u zahtjevnijim uvjetima.