Najveći hibridni drveni neboder na svijetu bit će visok 180 metara

U Australiji će se graditi poslovni hibridni drveni neboder koji će imati čak 40 katova, a bazirat će se na ekološki prihvatljivim rješenjima kroz svoj jedinstveni inovativni pristup

M. F. utorak, 30. lipnja 2020. u 22:12

Australska kompanija Atlassian, jedna od najvećih softverskih firmi, svoje novo sjedište smješta u neobični neboder koji je svojim dizajnom pravo umjetničko djelo. Neboder će imati 40 katova i bit će izgrađen kao hibrid od drveta i čelika, što će ga činiti najvećom hibridnom zgradom na svijetu.

Planirani dizajn nebodera rezultat je suradnje dviju arhitektonski firmi - njujorškog SHoP-a te australskog BVN-a.

Vanjski dio nebodera bit će od stakla i čelika, dok će unutarnji dio biti od drveta. Neboder će se protezati 180 metara u visinu te će imati mnoštvo vrtova na samome vrhu zgrade. Zgrada će potpuno funkcionirati na obnovljivoj energiji, a cilj je postići neto nultu emisiju, 50 % manje ugljika pri gradnji i 50 % manje potrošnje energije u usporedbi s novim zgradama kakve se do sada konvencionalno grade.

Fasada će imati solarne panele što će omogućiti generiranje 'zelene' energije na licu mjesta te samozatamnjujuća stakla da bi se smanjilo zagrijavanje unutrašnjih prostorija.

U neboder će se moći smjestiti 4.000 osoba, a nalazit će se u centralnome dijelu poslovnog središta Sydneya. Izgradnja počinje sljedeće godine, a predviđa se da će biti finalizirana 2025. godine.

U planu je izgradnja još ovakvih nebodera diljem svijeta. Primjerice, visokoekološka hibridno-drvena konstrukcija popularna je i u Nizozemskoj pa će se iduće godine graditi i 140 metara visok hibridni neboder u Rotterdamu.