Google ponudio svima besplatnu izradu open source čipova

Imate li projekt za koji vam je potreban mikročip izrađen po narudžbi, a nemate dovoljno novca za njegovu izradu, Google i partneri će vam ga izraditi besplatno – ali samo ako je sve open source

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. srpnja 2020. u 17:00

Zanimljiva ponuda dolazi iz zaklade Free and Open Source Silicon (FOSSi), koja se – kako joj i samo ime kaže – bavi sustavima i računalnim komponentama zasnovanima na open source dizajnu. Ponuda je namijenjena svima u svijetu koji razvijaju rješenja otvorenog koda i za njih trebaju prilagođene mikročipove, a ne mogu si ih priuštiti.

FOSSi je, naime, izradio poseban developerski kit SkyWater PDK, u kojem svi zainteresirani mogu dizajnirati vlastiti silicijski čip u 130 nm arhitekturi. Proizvodnja i najjeftinijih ovakvih čipova košta i do nekoliko tisuća dolara, pa je logično da si je manji proizvođači ne mogu priuštiti. Stoga je ovoj zakladi u rješenju tog problema odlučio pripomoći Google.

Svi dizajneri čipova koji to žele mogu svoje čipove izraditi u ovom okruženju, prijaviti ih FOSSi-ju, a oni će s Googleom dogovoriti potpuno besplatnu proizvodnju istih. Prva proizvodna tura dogodit će se u studenome ove godine, a više njih nastavit će se tijekom sljedeće godine. Za besplatnu proizvodnju kvalificirat će se, kažu, svi prijavljeni open source čipovi, bez ikakvih dodatnih ograničenja ili obveza za njihove kreatore.

Maksimalna veličina besplatnog čipa može biti 10 mm2, a isti će moći biti proizvedeni u najviše 100 komada.