I Canon žrtva velikog ransomware napada

Napadači su navodno pokrali oko 10 TB podataka, onesposobili interne sustave, te uzrokovali gubitak privatnih podataka koje su korisnici pohranjivali u image.canon oblak

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. kolovoza 2020. u 12:11

Nakon što se stišala buka oko Garmina, i nakon što je ova kompanija navodno platila nekoliko milijuna dolara hakerima da im daju dekripcijski ključ za ogromnu količinu internih podataka, nova žrtva ransomwarea je još jedan velika tehnološka kompanija – Canon. Napad se dogodio krajem prošlog mjeseca, ali se za njega doznalo tek sada.

Nakon Garmina Canon

Nepoznati su napadači ransomwareom Maze navodno prodrli u Canonove interne sustave i onesposobili im e-mailove, web stranice, te alate za internu komunikaciju. Ono što su krajnji korisnici prvo primijetili je bila nedostupnost servisa za pohranu podataka u oblaku image.canon, na kojem je Canon davao 10 GB prostora za besplatnu pohranu. Iz kompanije je potom priopćeno kako su neki korisnici izgubili određenu količinu podataka iz ovog oblaka, no kompanija radi na tome da se sve izgubljeno i vrati.

Prizor s usa.canon.com
Prizor s usa.canon.com

No, portal Bleeping Computer, koji je doznao detalje o napadu na Garmin, sada je prenio i kako je Canon u SAD-u bio žrtvom ransomware napada, koji je u konačnici uzrokovao i ove probleme s cloudom. Dio Canonovih web stranica također je nedostupan, a spominje se i da su hakeri ukrali oko 10 terabajta internih podataka za koje sada traže otkupninu. U suprotnom, prijete da će ukradene podatke učiniti javno dostupnima, što bi moglo značajno naštetiti Canonu.

Iz kompanije za sada poručuju samo kako istražuju slučaj, a njihova web stranica za američko tržište javlja da je "u fazi održavanja".