Tajanstveni monolit u Utahu – umjetnost, izvanzemaljci ili nešto treće?

Piloti helikoptera koji su imali zadatak brojati ovce na stjenovitom jugoistoku američke savezne države Utah otkrili su vrlo neobičan monolit u zabačenom i teško dostupnom području

Sandro Vrbanus srijeda, 25. studenog 2020. u 14:30

Možda ste ovih dana po društvenim mrežama već vidjeli snimke iz Utaha koje prikazuju neobičan veliki metalni monolit otkriven na jugoistoku američke savezne države Utah. Kako je prolazilo vrijeme od ovog misterioznog otkrića pojavilo se i nekoliko dodatnih informacija, no i dalje nismo bliže razrješenju njegove tajne.

Brojali ovce, naišli na monolit

Priča počinje prošloga tjedna, kada je posada helikoptera, inače zadužena za brojanje populacije ovaca u tom kraju, primijetila neobičan sjajni predmet i vratila se kako bi ga detaljnije proučila. Ono što su pronašli nemalo ih je iznenadilo. Metalni monolit visine gotovo 4 metra "izniknuo" je iz stijene "usred ničega", u vrlo zabačenom i teško dostupnom dijelu ovog stjenovitog kraja.

Njihove fotografije odmah su izazvale brojne komentare i uspomene na Kubrickov film 2001: Odiseja u svemiru, te pozive da se "to ne dira, barem ne ove godine, jer nam je dosta neobičnih događaja". Neizbježna su i nagađanja o tome da su monolit postavili posjetitelji s nekog drugog planeta.

O čemu bi mogla biti riječ?

Detaljnije analize pokazale su da je vrlo vjerojatno riječ o neobičnoj umjetničkoj instalaciji ili predmetu postavljenom u sklopu kakvog rituala. Iako pronalazači i država Utah skrivaju točnu lokaciju, kako ne bi izazvali navalu turista u ovaj nepristupačni i opasni krajolik, netko je već otkrio gdje se isti nalazi. Njegovu fotografiju otkrili su, naime, revni "privatni istražitelji" s Reddita na satelitskim snimkama Google Mapsa. To navodi na zaključak da monolit nije tamo od jučer, već da neotkriven iz ovih stijena viri već godinama.

Iz Odjela za javnu sigurnost Utaha poručuju da je, koliko oni znaju, monolit na tom mjestu možda čak i od 40-ih ili 50-ih godina prošlog stoljeća. Ono što dodatno iznenađuje je činjenica da se se ova metalna prizma nalazi barem sat i pol vožnje od najbliže autoceste, a za prići joj, nakon kilometra makadama, treba još podosta pješačiti – lokacija je više od kilometar i pol udaljena od najbliže brdske pješačke rute.

Netko je, dakle, u ovaj nepristupačni teren donio ogroman monolit, i bez da je to primijetio itko od nadležnih, ukopao ga duboko u stijenu. Za to je bilo potrebno bez mehanizacije isklesati duboku i vrlo preciznu rupu u stijeni, te u nju uglaviti teški metalni objekt.

Iz spomenutog nadležnog ureda u Utahu poručili su i da je "ilegalno postavljati građevine ili umjetničke instalacije bez dozvole na državnom zemljištu, bez obzira s kojeg planeta dolazite". Službenog objašnjenja za ovaj misterij i dalje nema.

Anketa Glasanje do 2.12.2020. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: