Damin gambit obara rekorde na Netflixu i potiče "guglanje" šaha

Mini serija The Queen's Gambit sa svojih je samo sedam nastavaka potaknula interes gledatelja diljem svijeta, kako za samu seriju, tako i za knjigu po kojoj je nastala, ali i za igranje šaha

Sandro Vrbanus srijeda, 25. studenog 2020. u 11:30

Netflix je ovoga tjedna objavio kako je Damin gambit (The Queen's Gambit) postao najgledanija mini serija na njihovoj platformi ikada. Sedam nastavaka serije nastalo je prema istoimenoj knjizi Waltera Tevisa izdanoj još 1983. godine, a radnja se vrti oko Elizabeth Harmon, "čudu od djeteta", koja ima nevjerojatan talent za šah. Glavnu ulogu tumači 24-godišnja glumica Anya Taylor-Joy.

Otkako je u listopadu postala dostupna na Netflixu, u prva je četiri tjedna šahovske i životne avanture Beth Harmon pogledalo 62 milijuna gledatelja (točnije, kućanstava s pristupom Netflixu). Serija je u prvim tjednima prikazivanja u čak 92 zemlje svijeta dospjela na Netflixovu ljestvicu 10 najpopularnijih sadržaja, a u 63 zemlje je stigla i na prvo mjesto te ljestvice. Dogodilo se to neovisno o regiji – kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, Argentini ili Izraelu, tako i u Južnoafričkoj Republici ali i u Hrvatskoj.

Šah je opet u modi

Osim što je izazvala velik interes gledatelja koji su je odmah pohitali bingeati, mnogi su zbog ove serije potražili i knjigu prema kojoj je snimljena. Damin gambit je tako, 37 godina nakon pojave u knjižarama, dospio na ljestvicu bestselera New York Timesa.

Jeste li i vi guglali "šah"?
Jeste li i vi guglali "šah"?

Istodobno je na Google Trendsima primijećen dvostruko veći broj upita vezanih za šah, dok je upit "kako igrati šah" najtraženiji na Googleu unatrag devet godina. Pretraživanje setova za šah na eBayu poraslo je za 250%, jedan proizvođač istih izvijestio je o 170%-tnom porastu prodaje šahovskih ploča i figura, a broj novih igrača koji šah igraju online na platformi Chess.com porastao je pet puta.

Međunarodna šahovska federacija također je primijetila značajno povećan interes oko njihovog svjetskog prvenstva zakazanoga za iduću godinu. Serija inače na IMDB-u ima ocjenu 8,8 te 100% na servisu Rotten Tomatoes. Na Netflixu Damin gambit, inače, možete gledati i s hrvatskim titlovima.