Europski parlament zabranio proizvođačima programirano zastarijevanje uređaja

Europarlamentarci su ovoga tjedna prihvatili Rezoluciju o održivijem jedinstvenom tržištu koja ima cilj promicati ponovnu upotrebu i popravke te suzbijati namjerno skraćivanje vijeka trajanja proizvoda

Sandro Vrbanus petak, 27. studenog 2020. u 15:00

Ovoga je tjedna Europski parlament s 395 glasova za, 94 protiv i 207 suzdržanih usvojio Rezoluciju o održivijem jedinstvenom tržištu kojom želi povećati održivost u području potrošačke elektronike i kućanskih uređaja, promicanjem mogućnosti ponovne upotrebe i popravaka na "uradi sam" način, kao i suzbijanjem namjernog skraćivanja vijeka trajanja proizvoda.

Jedna od pokretačica ove inicijative bila je i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, koja je bila i izvjestiteljica socijaldemokrata za ovo izvješće. Zastupnici u Europskom parlamentu ovoga tjedna usvojenim tekstom pozivaju Europsku komisiju da potrošačima osigura "pravo na popravak" tako što će popravke učiniti sustavnima, isplativima i privlačnima, bilo produljenjem jamstava, osiguravanjem rezervnih dijelova ili poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i popravcima.

Održivost u proizvodnji i bez planiranog zastarijevanja

Prijedlog upućen Komisiji fokusira se i na povećanje potpore za tržišta rabljene robe, traže se mjere za suzbijanje skraćivanja vijeka trajanja proizvoda pri njihovoj konstrukciji (programirano zastarijevanje) i pozdravlja se održiva proizvodnja. Zastupnici su ponovili zahtjev za uvođenje univerzalnog punjača kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada i zatražili označavanje proizvoda u skladu s njihovom trajnošću.

Na primjer, ako se u oglasima reklamira da kod određenog proizvoda postoje značajke prihvatljive za okoliš, one bi se trebale temeljiti na zajedničkim kriterijima, kao što je slučaj pri ishođenju dozvola za oznake o ekološkoj prihvatljivosti. U rezoluciji se traži i proširenje uloge znaka EU-a o ekološkoj prihvatljivosti kako bi ga industrija više upotrebljavala te bolje informiranje potrošača o njemu.

Uređaji potrošačke elektronike bi na području EU bi u budućnosti trebali, osim oznake energetske učinkovitosti na kakvu smo već naviknuli, dobiti i naljepnicu koja kupca informira o održivosti, mogućnosti popravaka i trajnosti proizvoda koji namjeravaju kupiti.

"Usvajanjem ovog izvješća Europski parlament poslao je jasnu poruku: Usklađeno obvezno označivanje kojim se označava trajnost i rješavanje problema preuranjenog zastarijevanja na razini EU-a, korak su u pravom smjeru", izjavio je izvjestitelj David Cormand ispred bloka Zelenih.