Izradite sami svoj linearni akcelerator poput onog CERN-ovog

Europski laboratorij za fiziku čestica CERN objavio je planove za izradu umanjenog ali funkcionalnog modela linearnog ubrzivača čestica, uz pomoć nešto 3D ispisa i elektronike pogonjene Arduinom

Sandro Vrbanus subota, 19. prosinca 2020. u 19:15

Najveći stroj ikada izrađen ljudskom rukom, Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) u švicarskom institutu CERN, služi kako bi se elementarne čestice ubrzavale magnetima, sudarale pri velikim energijama, te kako bi znanstvenici proučavanjem tih sudara proniknuli u nove tajne fizike. No, akceleratori čestica ne moraju biti ogromni, poput LHC-ovog 26,7 kilometara dugog kružnog tunela, niti moraju biti kružni – linearni akceleratori proizvode se već preko 90 godina. Postoje i u CERN-u gdje se u njima ubrzavaju čestice koje kasnije ulaze u kružni akcelerator.

Uradi sam projekt

No, kako zaista funkcioniraju i kako izbliza izgledaju linearni akceleratori, CERN je odlučio prikazati svima zainteresiranima za znanost, STEM, i s malo volje za uradi sam projekte. Objavili su, naime, planove i upute za izradu linearnog ubrzivača – u vlastitom domu. Unatoč značaju ovakvih strojeva za fiziku čestica, malo je edukativnih pomagala koja mogu učenicima i studentima predočiti kako oni rade, pa su motivirani time u CERN-u izradili sami svoj model 3D ispisanog linearnog akceleratora (LINAC).

Svi koji žele, mogu na njihovim stranicama skinuti upute i 3D nacrte te sheme za spajanje elektronike. Za izradu funkcionalnog ubrzivača potreban će biti 3D pisač, Arduino pločica, nešto standardnih elektroničkih komponenti te plastična (plexiglass) cijev.

Entuzijasti koji se odluče izraditi ovaj model znanstvenog instrumenta dobit će potpuno funkcionalnu maketu istoga, koja će im zorno prikazati kako se subatomske čestice ubrzavaju u oscilirajućem električnom polju. Umjesto nevidljivih čestica, ovaj će akcelerator na pritisak tipke  ubrzavati – grafitom presvučenu lopticu za stolni tenis.

Svi potrebni planovi, sheme i nacrti za uradi sam projekt nalaze se na CERN-ovim stranicama. Pribor i materijal bit će potrebno nabaviti posebno, no s obzirom na sveprisutnost Arduina i 3D pisača, sumnjamo da će to predstavljati velik problem.