Rusi testiraju protusatelitsko naoružanje i nuklearne projektile

Proteklih desetak dana Rusija je ne tako tajno testirala dva vrlo opasna oružja – nuklearne projektile koji se lansiraju s podmornice te rakete osmišljene da obaraju satelite iz orbite

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. prosinca 2020. u 14:14

Ovoga mjeseca Rusija je očito odlučila "pokazati mišiće" na svjetskoj sceni. Uz hakiranje američkih privatnih kompanija i državnih institucija, čiji razmjeri još uvijek nisu u potpunosti poznati, a za koje se smatra da je orkestrirano iz vrha ruske vlasti, njihova vojska obavlja ne tako tajne testove moćnog naoružanja.

Prvi od testova koji su javno objavljeni i zabilježeni je onaj u kojem je, s podmornice u Tihom oceanu, lansiran balistički projektil klase Bulava, s nuklearnom bojevom glavom. Nakon lansiranja iz oceana sjeverno od Japana, čak četiri pokusna nuklearna projektila preletjela su cijeli teritorij Rusije i prizemljila oko 5 tisuća kilometara dalje, na krajnjem zapadu zemlje, u blizini Finske granice.

Test je obavljen 12. prosinca, i prvi je tog tipa nakon 2018. godine. O svemu je rusko Ministarstvo obrane snimilo i kratku reportažu te je objavilo na društvenim mrežama.

Antisatelitsko oružje

Nakon tog testa, 15. prosinca uslijedio je novi. Ovoga puta ruska je vojska ponovno testirala raketu za uništavanje satelita (Nudol DA-ASAT PL-19). Ovakav test također je obavljen 2018. godine, i tada je javnost znala za njega, a sada se oko obavještavanja svih zainteresiranih pobrinulo Svemirsko zapovjedništvo Oružanih snaga SAD-a.

Protusatelitska raketa DA-ASAT (direct-ascent anti-satellite) vrsta je naoružanja namijenjena ispaljivanju s tla u nisku orbitu kako bi tamo presrela i uništila neprijateljske satelite. Ovo novo lansiranje u SAD-u tumače kao jasnu želju Rusije da svemir pretvori u bojno polje, te da tako "kontrira" naporima SAD-a da se razvija u svemiru i sve više ovisi o svemirskim tehnologijama.

Lansirno vozilo za Nudol DA-ASAT projektile
Lansirno vozilo za Nudol DA-ASAT projektile

Novi test pokazao je da su ruske mogućnosti za borbu u svemiru značajno napredovale, no iz Svemirskog zapovjedništva i Svemirskih snaga (Space Force) poručuju da su spremni i predani tome da se suprotstave svakom činu agresije i neprijateljstva u domeni svemira. Upozoravaju i da se projektili za uništavanje satelita ne bi trebali testirati, jer bi raznošenje bilo kakvog pravog satelita u Zemljinoj orbiti proizvelo ogromne količine svemirskog smeća. To bi, pak, učinilo sve svemirske misije opasnijima i moglo bi nepovratno "zagaditi" orbitu.

Amerikanci kažu kako znaju i za drugo protusatelitsko oružje koje Rusija testira, takozvani co-orbital ASAT koji se ispaljuje u orbiti, ali i za nove laserske topove koje Putinova vojska razvija.