Ethereum i litecoin "poludjeli", a ni bitcoin se ne da

Jučer cijeli dan nismo objavili niti jednu vijest o kriptovalutama. Vrijeme je da se ta teška nepravda hitno ispravi

Sandro Vrbanus srijeda, 13. prosinca 2017. u 10:30

Bitcoin i dalje ruši rekord za rekordom – to gotovo da više i nije vijest. Razina od 17.000 dolara probijena je već treći puta, a u trenucima nastanka ove vijesti čini se kako bi uskoro mogla "pasti" i ona od 18.000 dolara. No, ovo malo zatišje oko bitcoina u posljednjih dva dana iskoristili su investitori u altcoine, alternativne kriptovalute, pogotovo ethereum i litecoin.

Od početka ovoga tjedna cijene ovih dvaju kriptovaluta poletjele su u nebo, slično kao što je to posljednjih tjedana bio slučaj s bitcoinom. Litecoin je početkom ponedjeljka vrijedio oko 150 dolara, da bi utorak završio na preko 320 – skok je to od preko 110% u manje od 48 sati.

Ethereum je od 450 dolara u istom razdoblju skočio na preko 630 dolara, odnosno za oko 40%. Ako ste bili mudri pa u vrijeme velikog ludovanja cijene bitcoina prodali isti, te sredstva prebacili u neku od ovih alternativnih kriptovaluta, mogli ste za takvu špekulantsku hrabrost biti obilno nagrađeni. Istovremeno je prevelika navala izazvala pad ETH i LTC mreže pa je, primjerice, CoinDesk privremeno bio prisiljen obustaviti trgovinu ovim kriptovalutama.

Ma kakav mjehur? Bitcoin ide na milijun dolara!

A ni to nije sve za danas – ipak moramo nadoknaditi činjenicu da jučer cijeli dan nismo pisali o bitcoinu. Veliki investitor u ovu digitalnu valutu Chamath Palihapitiya izjavio je za CNBC kako očekuje da će u narednih 20 godina vrijednost jednog bitcoina biti – ni manje ni više nego – milijun dolara. U sljedećih 3-4 godine bitcoin bi trebao vrijediti 100.000 dolara.

Ali, lako je Palihapitiyi govoriti kada je svoju zalihu bitcoina stvorio kada su isti koštali oko 100 dolara. S druge strane, pomalo se javljaju i vijesti o ljudima koji podižu hipoteke na vlastite kuće kako bi kupovali kriptovalute, vjerujući da one nisu prolazna stvar, prenapuhani balon ili privremena manija.

Za uložiti sada novac u ovo digitalno zlato isplati se riskirati i vlastitu kuću, misle neki, kako u inozemstvu tako i u nas. Ako se može "okrenuti" dvostruki iznos u samo jednom danu, kao jučer na litecoinu, zašto ne okušati sreću? Za njihovo dobro, nadajmo se da uskoro neće požaliti ovakav potez koji, usput budi rečeno, nikome ne bismo preporučili.