Hrvatska pošta više neće male pakete iz Kine dostavljati u vaše sandučiće

Hrvatska pošta objavila je koje pošiljke više neće, i zašto, isporučivati u kućne poštanske "kovčežiće". Najveća promjena odnosi se na male pakete s besplatnom dostavom koji stižu iz Kine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. veljače 2021. u 12:16

Od ovog tjedna pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić, kaslić) ili za njih nije plaćena dostava na adresu primatelja, Hrvatska pošta više neće niti pokušati dostavljati u poštanski sandučić. Njihova će se isporuka obavljati u poštanskom uredu, poručili su danas iz Hrvatske pošte.

Ovaj tip pošiljke najčešće su artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika, odnosno većinom je tu riječ o malim paketima, koji iz Kine stižu poput običnog pisma, te za koje je dostava naznačena kao besplatna.

Morate u Poštu po svoj paket

Takve pakete poštari više neće donositi do sandučića primatelja, već će umjesto njih ubacivati tek obavijesti o prispijeću. Na obavijesti će biti posebno naznačeno da je riječ o ovoj vrsti pošiljke, a na njoj će biti naveden i točan način i mjesto isporuke pošiljke.

Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na kovčežićima, pa ih poštari više neće tamo pokušati dostaviti "kako bi sadržaj ostao neoštećen", pojašnjavaju iz Hrvatske pošte. Iznimno, ovakve će se pošiljke dostavljati u kućne poštanske sandučiće "samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na kovčežiću".

Naručite li iz Kine ubuduće kakvu sitnicu, a ona dođe u paketu većem od standardnog pisma – ne preostaje vam ništa drugo nego pričekati obavijest o prispijeću te se dan nakon toga uputiti u najbliži poštanski ured.

Pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima – dodali su uz Hrvatske pošte.

NADOPUNA: Iz Hrvatske pošte su dodatno pojasnili "kako se ništa nije promijenilo u postupanju." Dodaju kako su se i do sada sve obične pošiljke koje ne stanu u kovčežić isporučivale u poštanskom uredu. "Međutim, od ovog tjedna će obavijesti za takve pošiljke izgledati drugačije te će korisnicima biti jasniji razlog zbog kojeg im poštar nije isporučio pošiljku, a npr. bili su kod kuće", kažu. U nastavku donosimo izgled nove obavijesti koja će se koristiti u tim slučajevima.