Kada i kako se ide s obračunom PDV-a na sve pakete?

Ljubitelji naručivanja jeftinijih stvarčica iz Kine u dogledno vrijeme to više neće moći raditi bez da na njih plaćaju PDV

Mario Baksa petak, 29. siječnja 2021. u 00:00

PROBLEM

Što je s kupnjom od ove godine na eBayu iz Kine, kako će to oni sada obračunati – isto, ili će lupiti carinu i PDV, ili samo PDV?

ODGOVOR

Iako se inicijalno očekivalo da će se s promjenama u carinjenju paketa koji pristižu izvan EU u Hrvatsku početi s 1. siječnja 2021., to će se zapravo dogoditi tek sredinom godine, 1. srpnja 2021.

Još do sredine godine možete kalkulirati koje proizvode i kako naručiti, a da iskoristite opciju da se ne carine ako je paket manje vrijednosti od 22 eura, no nakon toga, na sve pakete koji pristižu izvan EU lupat će se PDV (i eventualno carina)

Još nije jasno kako će cijeli proces teći, koliki će biti troškovi za provođenje carinskog postupka (koji u ovom trenutku iznose prilično visokih 60-ak, naravno, plus PDV i eventualno carina) ili će se to riješiti na neki drugi način (primjerice, da PDV već obračunaju online trgovine i sajmišta).

Ono što je jasno jest to da od 1. srpnja nema više paketa vrijednosti do 22 eura, koji se u ovom trenutku ne carine (dakle, koji bi bili oslobođeni PDV-a i eventualne carine), odnosno na sve što će ući u Hrvatsku, lupit će se barem PDV, a moguće i carina, ako su zadovoljeni uvjeti za obračunavanje carinske stope.

Bug 339 veljača 2021.