Unificirani Microsoft Office konačno i na iPadu

iPad je konačno dobio punu podršku za Microsoft Office i to u vidu unificirane aplikacije koja bitno pojednostavljuje rad, jer više nije potrebno imati više odvojenih aplikacija, već samo jednu

Stjepan Bilić srijeda, 17. veljače 2021. u 06:00

Microsoft je početkom ovog tjedna (utorak 16. veljače) pustio u opticaj novu inačicu svog uredskog paketa za mobilne uređaje s iOS i iPadOS operacijskim sustavima. Osim ispravljenih grešaka i optimizacije rada, Microsoft Office s inačicom 2.46 donio je i jednu veću novost – na iPadu se konačno može koristiti unificirana inačica Microsoft Officea.

Zahvaljujući potonjem rad s dokumentima je postao jednostavniji, jer više nije potrebno na iPad instalirati odvojene aplikacije za Word, Excel i PowerPoint, već samo jednu. Korisnici iPada na ovo su čekali više od godinu dana. Podsjetimo, unificirani Office na iOS i Android je stigao još krajem 2019. godine.

Foto: Victoria Song/Gizmodo
Foto: Victoria Song/Gizmodo

Osim što je Microsoft ujedinio tri odvojene aplikacije u jednu dodao je i par zgodnih alata koji su donijeli nove mogućnosti – brzo kreiranje i potpisivanje PDF dokumenata te pretvaranje fotografija u dokumente, točnije u Word i Excel dokumente. Također ako je korisnik nedavno snimio screenshot i potom otvorio Office na svom mobilnom uređaju bit će mu ponuđeno da ga iskoristi unutar PDF ili PPT dokumenata.

Unificirani Microsoft Office besplatan je za većinu korisnika (korisnici iPada Pro moraju imati aktivnu pretplatu čak i ako žele koristiti osnovne funkcije poput editiranja i kreiranja dokumenata) i dostupan je na AppStoreu, ima 358,1 MB. Da bi ga se moglo preuzeti i instalirati potrebno je imati iOS 13 ili noviju inačicu. Korisnici koji imaju aktivnu Microsoft 365 pretplatu mogu koristiti i dodatne funkcije, primjerice pohranjivanje i preuzimanje dokumenata direktno s OneDrivea i drugo.