Google Pay - kako jednostavno plaćati mobilnim telefonom bez naknade

Prije nešto više od dvije godine Google Pay je postao dostupan na području Hrvatske, a premda još uvijek većina banaka ne podržava opciju plaćanja putem njega, moguće je osloniti se na moderne fintech servise i iskoristiti ih kako bi se plaćalo mobilnim telefonom i to bez naknade…

Matija Gračanin ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Google Pay
Namjena Googleova usluga za mobilno plaćanje
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Hrvatska ponešto kaska za ostatkom Europe i svijeta i kada su u pitanju moderni načini plaćanja, a ako se želi plaćati mobilnim telefonom, onda se ili valja osloniti na aplikacije i servise koje nude pojedine banke što ponekad i nije praktično ili potražiti neko drugo rješenje. Jedno od logičnih, barem za vlasnike telefona s Android OS-om, upravo je Google Pay (dostupan je i na iOS-u).

Riječ je o Googleovoj usluzi koja transformira pametni telefon u sredstvo za beskontaktno plaćanje te na jednom mjestu objedinjuje sve dostupne načine plaćanja na Googleu. U Hrvatskoj ga podržavaju dvije banke i to Zaba te PBZ uz korištenje debitne kartice Visa Inspire, no ako se ne želi plaćati neka posebna naknada, uvijek se može okrenuti određenim fintech servisima.

Što se Hrvatske tiče, Google Pay podržava nekoliko poznatih digitalnih banaka kao što su Revolut ili TransferWise, što znači da se zahvaljujući njima telefon može besplatno i na vrlo jednostavan način iskoristiti za plaćanje ne samo na prodajnim mjestima u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Sam Google Pay radi prilično jednostavno; najprije je potrebno instalirati aplikaciju, a onda u nju dodati i jednu od podržanih kartica. Kada je to napravljeno, u buduće će biti dovoljno na POS uređaje koji podržavaju beskontaktno plaćanje prisloniti svoj pametni telefon s NFC-om, i plaćanje će biti provedeno.

Osim toga, Google Pay se može iskoristiti i za korištenje brojnih kartica vrijednosti što mu je samo dodatna prednost.  Dakle, tko želi pametni telefon koristiti kao beskontaktno sredstvo plaćanja, s Googleovim Payom to može i to bez naknade s time da na umu valja imati da u RH ipak nije dostupno sve ono što Google Pay zapravo može.