Ove fascinantno detaljne fotografije Sunca nastale su u kućnoj radinosti

Američki entuzijast koji se astrofotografijom bavi iz hobija snimio je površinu Sunca iz svojeg dvorišta korištenjem solarnog teleskopa i metode koju je sam osmislio. Rezultat su zapanjujuće detaljne slike

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. ožujka 2021. u 15:39

Amerikanac Jason Guenzel na Internetu se pohvalio svojim fotografskim uratkom – a reklo bi se, ima se s čime i pohvaliti. On se, naime, amaterski bavi astrofotografijom pa s vremena na vrijeme fotografira nebeske objekte, maglice, galaksije, ali i našu matičnu zvijezdu. Fotografiranje Sunca vrlo je zahtjevno, a Guenzel kaže kako je sam osmislio metodu za dobivanje kvalitetnih snimaka užarenog nuklearnog reaktora koji je omogućio život na zemlji.

Najveći izazov mu je, kaže, bio reducirati količinu svjetlosti koju je potrebno snimiti, a opet da je dobije dovoljno za kvalitetnu fotografiju. Nakon fotografiranja uz pomoć solarnog teleskopa, doslovno iz vlastitog dvorišta, fotografije prolaze složen proces obrade kako bi se na njima naglasili kontrasti. Rezultati su, kao što se vidi iz priloženog, iznimno detaljni prikazi površine Sunca na kojima je vidljiva turbulentna priroda njegove kromosfere.

Da bismo dobili bolju predodžbu o snimci Sunca, evo kratke usporedbe veličine: na naslovnoj slici (nastaloj 27. veljače) može se uočiti sjajno ovalno područje, pjega za koju autor fotografije ističe da je veća od našeg planeta. Na njezinim se rubovima može primijetiti da su vatrene linije "čupave", što zapravo pokazuje kompliciranu strukturu magnetnog polja na tom području

Složena tehnika

Fotografije su snimane uz pomoć fotoaparata s posebnim astrofotografskim objektivom i s H-alpha filterom, spojenog s teleskopom. Guenzel je potom za svaku od njih snimio pet tisuća fotografija vrlo kratke ekspozicije, snimajući 128 sličica u sekundi. Potom je snimio i video za kalibraciju, odbacio sve fotografije osim njih 25% najboljih, te preostale stopio u jednu fotografiju. Popravio je kontrast i boju kako bi dobio realističniji prikaz, sa što više istaknutih detalja. Osim znanja i vještine, za ovaj hobi potrebno je imati i spomenutu opremu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 4.000 dolara.

Nekoliko najboljih fotografija Sunca donosimo u nastavku, a na autorovom Instagramu pronaći ćete još mnogo zanimljivih astrofotografija.