Samsung zabrinut zbog posljedica globalnog nedostatka poluvodiča

Suizvršni direktor Samsunga tvrdi da postoji ozbiljna neravnoteža u ponudi i potražnji čipova u IT sektoru

Matej Markovinović srijeda, 17. ožujka 2021. u 20:39

Tvrtka Samsung Electronics, izrazila je zabrinutost zbog ozbiljnog nedostatka poluvodiča na svjetskoj razini, prenosi Bloomberg.

Suizvršni direktor Samsunga Koh Dong-Jin, smatra da će ova kriza uveliko predstavljati problem za tvrtkino poslovanje u idućem tromjesečju.

„Unatoč teškoj situaciji, naši se poslovni čelnici sastaju s inozemnim partnerima kako bi riješili ove probleme“, objašnjava Dong-Jin, dodajući da je teško reći da je problem nestašice riješen u potpunosti. Nestašica je tako zatvorila automobilske tvornice diljem svijeta te sada prijeti nedostatkom opskrbe i za druge proizvode. Proizvođači čipova poput Samsunga prednjače u globalnim naporima kako bi se nadoknadio manjak poluvodiča i gradivnih elemenata brojnih potrošačkih uređaja.

Napetost i zbog Qualcomma

Unatoč činjenici da je Samsung jedan od vodećih proizvođača silicija, korejska se tvrtka oslanja na vanjske dobavljače i proizvođače za određene dijelove, no brine ih situacija s Qualcommovim čipovima.  

„Smanjena ponuda Qualcomm AP čipova koje proizvodi TSMC, utječe na sve osim na Apple“, rekla je MS Hwang, Samsungova analitičarka. Navela je da će računala uskoro biti pogođena zbog nedostatka IC upravljačkih programa za zaslone.

„Profitabilnost TV-a, bit će uveliko pod utjecajem sve većih cijena LCD zaslona“, zaključuje Hwang.

Novi Note pod upitnikom

Osim toga, Samsung razmatra i „preskakanje“ novog Galaxy Note modela.  

„Izbacivanje dva flagship modela u jednoj godini, moglo bi predstavljati problem“, zaključuje Dong-Jin, ističući da će biti teško izbaciti novi Note model ove godine te da je Note serija pozicionirana kao vrhunski model u tvrtkinom poslovnom portfelju. Samsung je krajem prošle godine najavio donošenje stylusa na modele izvan Note serije te se već tad moglo nagađati o potencijalnom završetku proizvodnje Note modela. No prema Yonhapu, Samsung je tada odbacio glasine te se tvrdilo da novi Note ipak stiže ove godine.