Nova najskuplja videoigra na svijetu: Super Mario Bros. prodan za 660.000 dolara

Aukcijska kuća Heritage Auctions prodala je ovoga tjedna raritetni primjerak neotvorene igre Super Mario Bros. za konzolu NES za rekordan iznos, četiri puta viši od dosadašnjeg rekorda

Sandro Vrbanus subota, 3. travnja 2021. u 19:50

Prošloga ljeta oboren je bio rekord za najskuplju videoigru na svijetu. Bio je to tada neotvoreni Super Mario Bros. za konzolu NES iz 1987. godine, koji je prodan nepoznatom kolekcionaru za 114.000 dolara. Krajem godine slična je igra iz serijala Super Mario Bros. 3 bila prodana za još viši iznos, 156.000 dolara, u istoj aukcijskoj kući, preuzevši tako prvo mjesto ljestvice najskupljih videoigara u povijesti.

No, ni ovaj rekord nije dugo trajao. Premašila ga je ovoga tjedna još jedna raritetna kopija igre Super Mario Bros. za NES konzolu, postigavši tijekom licitacije više nego četverostruko veći iznos. Ovaj vrlo očuvani primjerak igre otišao je novom vlasniku po cijeni od čak 660.000 američkih dolara.

Božićni poklon od 4,2 milijuna kuna

Aukcijska kuća Heritage Auctions, koja je prodala sve spomenute igre, navodi kako je novi rekorder zaista nešto posebno. Najočuvaniji je to neotvoreni primjerak, kao da je sada sišao s police dućana, a ujedno je i najstariji primjerak ove igre koji se do sada našao na aukciji. Riječ je o igri iz tek četvrte serije ikada proizvedene, a prema karakteristikama pakiranja stručnjaci su ga smjestili na kraj 1986. godine, u vrlo kratko vremensko razdoblje u kojem su se takve igre u takvoj kutiji i s takvim oznakama našle na tržištu.

To znači da je za 660.000 dolara, odnosno više od 4,2 milijuna kuna, nepoznati kupac dobio zaista raritetni kolekcionarski primjerak Super Maria.

Prodavatelji kažu kako je igra bila originalno kupljena kao božićni poklon, da bi od Božića 1986. do početka ove godine ostala pospremljena u ladici prvog vlasnika, potpuno netaknuta. Profesionalni procjenitelji specijalizirane certifikacijske kuće Wata Games ovoj igri dali su ocjenu kvalitete 9,6 A+, također najvišu ikada za taj tip igre.