Twitter cenzurirao objave koje kritiziraju indijsko postupanje s pandemijom

Ovo nije prvi put da Twitter cenzurira pojedine objave i račune zbog indijske vlade, pa je tako tijekom prosvjeda poljoprivrednika u veljači, Twitter trajno blokirao više od 500 računa

Matej Markovinović ponedjeljak, 26. travnja 2021. u 12:49

Prema izvješću MediaNama, Twitter je na zahtjev indijske vlade cenzurirao 52 tweeta koji su kritizirali indijsko postupanje prema drugom valu pandemije koronavirusa. Cenzurirane su objave računa zasjedajućeg člana indijskog parlamenta, dva filmaša, glumca i ministra države Zapadnog Bengala.

„Kad primimo valjani pravni zahtjev, pregledamo ga prema pravilima Twittera i prema lokalnom zakonu. Ako sadržaj krši Twitterova pravila, on će se ukloniti s društvene mreže, a ako je samo ilegalan u određenom pravosuđu, pristup sadržaju možemo zabraniti samo u Indiji“, objašnjavaju iz Twittera dodajući da će u svakom od navedenih slučajeva, obavijestiti vlasnika računa o primljenom pravnom nalogu.

Indijski zakon ograničava objavljivanje materijala koje vlada smatra klevetničkim ili koju mogu poticati na nasilje. Jedna od objava koja je cenzurirana u Indiji, bila je od ministra države Zapadnog Bengala Moloya Ghataka. Naime, Ghataka u tweetu optužuje premijera Narendru Modija da umanjuje ozbiljnost pandemije koronavirusa te tako dopušta velikom broju ljudi da umre od njenih posljedica.

Indija se trenutno žestoko bori protiv drugog vala pandemije te uveliko pati zbog nedostatka ventilatora, lijekova i respiratora. Kako prenosi Worldometer, Indija je u posljednja 24 sata imala skoro 350.000 novozaraženih, a umrlo je gotovo 193.000 ljudi.