Internet se oprašta od glavnog lika popularnog meme videa

Španjolski komičar Juan Joya Borja, koji se proslavio svojim davnim televizijskim intervjuom u kojem gotovo da ne može pričati od smijeha, preminuo je ove srijede u Sevilli

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. travnja 2021. u 18:07

Njegovo ste lice vidjeli i zarazni smijeh čuli "mali milijun" puta, a vjerojatno niste znali mnogo o njemu. Juan Joya Borja, španjolski komičar poznatiji pod nadimkom El Risitas, proslavio se u internetskom meme videu koji je u proteklih nekoliko godina doživio bezbroj prerada. Borja je preminuo ove srijede, 28. travnja, u Sevilli, u dobi od 65 godina, a Internet se danas oprašta od njega. Iskoristit ćemo ovu tužnu priliku da vam pojasnimo tko je zapravo bio lik koji ne može pričati od smijeha, te odgovorimo na pitanje koje vas je možda mučilo – o čemu je, zapravo, izvorno pričao?

Juan Joya Borja rođen je u španjolskoj Sevilli 1956. godine. Kroz život se bavio svime i svačime, no slavu je počeo zasluživati svojim komičarskim nastupima na španjolskoj televiziji tek nakon 2000. godine. Kroz te nastupe dobio je i nadimak El Risitas (otprilike "gospodin hihotanje"), a njegovi šaljivi intervjui postali su poznati prvo u Španjolskoj.

Juan Joya Borja (1956. - 2021.)
Juan Joya Borja (1956. - 2021.)

Od glume do internetskog hita

2005. godine imao je epizodnu ulogu i u filmu Torrente 3: El protector, a deset godina nakon toga na YouTubeu se pojavio njegov najslavniji video. On prikazuje Borjin zabavni intervju iz 2007. godine, koji je dao voditelju emisije Ratones Coloraos (Obojeni miševi), Jesúsu Quinteru. Zarazni smijeh i visok ton glasa ovog komičara očarali su mnoge u svijetu, a ovaj video s brojim naknadno dodanim lažnim titlovima već godinama kruži Internetom – pa gotovo da nema teme koju netko nije obradio koristeći se Borijinim likom.

Vjerojatno ste i sami pogledali poneku obradu, a isto tako vjerojatno nikada niste vidjeli originalni intervju s pravim titlovima – pa ga donosimo u nastavku. El Risitas u njemu zapravo prepričava svoj životopis, opisuje kako nije baš mnogo radio u životu, te kako mu je najteži posao bio kada je radio kao pomoćnik u kuhinji jednog restorana na plaži. Ono što ga je potpuno prebacilo na smijeh koji ga je proslavio bila je zgoda u kojoj je restoran ostao bez posuda za kuhanje paelle, jer ih je odnijelo more – naravno, njegovom krivnjom.