Istražitelji potvrdili da nedavnoj nesreći Tesle nije kumovao Autopilot

Nesreća u kojoj su prošloga mjeseca kod Houstona poginula dvojica putnika u Teslinom Modelu S nije se dogodila dok je automobilom upravljao ugrađeni sustav za poluautonomnu vožnju

Sandro Vrbanus utorak, 11. svibnja 2021. u 12:42

Prošloga mjeseca u Teksasu se dogodila prometna nesreća u kojoj su poginula dvojica putnika u Teslinom Modelu S, a prvi izvještaji govorili su kako je za sve kriv sustav (polu)autonomne vožnje ugrađen u taj automobil. Nedugo po objavi senzacionalističkih članaka u raznim medijima o tome da je Teslin automobil "ubio" svoje putnike oglasio se bio i Elon Musk, koji je na temelju podataka iz sustav vozila demantirao mogućnost da je u trenutku slijetanja s ceste ovim Modelom S upravljao ugrađeni Autopilot.

K tome, uništeni automobil nije nikada niti imao dokupljenu dodatnu opremu u obliku paketa potpuno autonomne vožnje Full Self-Driving, već je bio opremljen tek sustavom za održavanje unutar kolničkih traka – kojih na mjestu nesreće nije bilo.

Tempomat možda, autonomna vožnja ne

Istragu nesreće preuzela je američka agencija za sigurnost prometa NTSB, koja je sada objavila i svoje preliminarno izvješće.

U njemu stoji kako je sa snimki nadzornih kamera vidljivo kako su dvojica putnika sjeli u vozilo, jedan na vozačko, a drugi na suvozačko sjedalo, te kako su prevalili tek oko 165 metara. Nakon toga sletjeli su s ceste i završili u drvetu. Automobil se potom zapalio, a oni su poginuli.

NTSB navodi da je Model S bio opremljen Autopilotom, sustavom za naprednu pomoć vozačima. Međutim, istraga koju su proveli i rekonstrukcija na mjestu događaja pokazali su da je u trenutku izlijetanja s ceste mogla biti uključena opcija Traffic Aware Cruise Control (napredni tempomat koji se prilagođava okolini), no da opcija Autosteer (pametno zadržavanje unutar kolnika) nije mogla biti uključena na tom dijelu ceste zbog ograničenja koje softver postavlja.

Sve ostale okolnosti ovog događaja, kao što su korištenje sigurnosnih pojaseva, točan smještaj putnika u vozilu te u konačnici utvrđivanje točnog uzorka izlijetanja s ceste, predmet su daljnje istrage.