Dvoje ljudi poginulo u Tesli - bez vozača

Vatrogasci su pokušali kontaktirati Teslu za savjet u vezi gašenja vatre, no nije poznato jesu li dobili odgovor

Matej Markovinović ponedjeljak, 19. travnja 2021. u 11:14

Dva su muškarca u Texasu poginula zabivši se u stablo s Tesla Modelom S. Kako prenosi televizijska postaja grada Houstona, KPRC2, vlasti kažu da je istraga pokazala da u trenutku nesreće nitko nije sjedio na vozačevom mjestu.

Vozilo se nakon nesreće odmah zapalilo, a vatrogasci koji su čak četiri sata gasili požar, morali su upotrijebiti oko 113.000 litara vode jer se Teslina baterija nije prestajala ponovno zapaljivati. Naime, Tesla je, vozeći se neprimjerenom brzinom, izletjela s ceste prilikom neuspjelog okretanja na kraju slijepe ulice (cul-de-sac) nakon čega se zabila u stablo.

Jedan je muškarac u trenutku nesreće sjedio na suvozačevom mjestu, dok se drugi, koji je ujedno i vlasnik automobila, nalazio na stražnjem sjedištu. Kako doznaje KPRC2, nesreća se dogodila svega nekoliko stotina metara od kuće vlasnika, a njegov šogor kaže da je obitelj četiri sata promatrala borbu vatrogasaca sa zapaljenom Teslom.

Prema izvješću Reutersa, dogodile su se najmanje 23 nesreće povezane s Teslinim Autopilotom koje su pod istragom Nacionalne uprave za sigurnost prometa na autocestama. Unatoč tome, čini se da je ovo prva fatalna nesreća gdje na vozačkom mjestu nije bilo vozača.

Tesla inače upozorava svoje kupce da njihov Autopilot nije autonomni sustav vožnje te da je nužna aktivna i stalna pažnja vozača nad vozilom tijekom korištenja njihovog Autopilota.