Pametni satovi više ometaju vozače nego mobiteli

Eksperimentalna studija pokazala je kako odgovaranje na notifikacije na pametnom satu više ometa vozače nego kada to čine na mobitelu ili u glasovnom obliku

Sandro Vrbanus srijeda, 2. lipnja 2021. u 13:55

Gotovo svaki Amerikanac danas posjeduje mobitel, a istraživanja pokazuju kako otprilike svaki šesti uz njega koristi i pametni sat. Već sljedeće godine pametni satovi trebali bi činiti oko dvije trećine prodaje svih nosivih uređaja na tržištu, a s njihovom većom prisutnošću postavlja se i pitanje koje nije dovoljno istraženo – ometaju li pametni satovi, i koliko, vozače prilikom vožnje.

Ovim su se pitanjem pozabavili znanstvenici s kanadske poslovne škole HEC Montréal, i proveli eksperimentalnu studiju u simulatoru vožnje. Ispitanicima su tijekom simulirane vožnje slali notifikacije na pametni sat, mobitel te glasovnim putem korištenjem zvučnika. Pritom su mjerili koliko je pogled vozača ometen takvim notifikacijama i kako to utječe na sigurnost prometa. Istraživači su tražili od ispitanika i da na poruke odgovaraju vokalno i tekstom, u pokušaju da utvrde i koliko je ta radnja opasna.

Kako je rađena studija
Kako je rađena studija

Satovi su prosječno najgori

Nakon istraživanja zaključeno je kako vozači najčešće skreću pogled s ceste kako bi provjerili notifikaciju na pametnom satu, nešto manje kad je riječ o mobitelu, a glasovne su ih poruke najmanje ometale. Studija pak nije dokazala da su satovi gori od mobitela, ili da su mobiteli gori od glasovnih poruka, kad je riječ isključivo o primanju notifikacija – problemi se javljaju kada na dobivenu poruku treba odgovoriti.

Studija je pokazala da su vozači najmanje fokusirani na promet kada se za odgovor na notifikaciju koriste pametnim satom te da to ima negativni utjecaj na sigurnu vožnju. Najmanje su bili ometeni u slučajevima kada su na poruke odgovarali glasom, što je i logičan i očekivan zaključak studije.

Mentalni napor ispitanika niti u jednom slučaju primanja ili slanja poruka nije bio značajno promijenjen, pa je negativan utjecaj na sigurnost prometovanja prouzročen isključivo skretanjem pogleda s ceste na uređaj ili tipkanjem po njemu. Rezultati su, kažu istraživači, u skladu sa studijama provedenima 2014. i 2015. godine, koje također kažu da vozačima koncentraciju više remete pametni satovi nego mobiteli.