Pogledajte kako SAD testira otpornost nosača aviona na podvodne eksplozije

Ratna mornarica SAD-a objavila je video zapis u kojem se vidi nosač aviona u neposrednoj blizini podvodne eksplozije u Atlantskom Oceanu. Svrha – testiranje njegove borbene sposobnosti

Sandro Vrbanus utorak, 22. lipnja 2021. u 17:43

Eksplozivni šok-testovi nisu ništa neobično u vojnoj domeni, no kada atraktivan video poput ovoga dospije u javnost, onda se svi malo više zainteresiraju za način kako se ratna oprema testira u mirnodopskim uvjetima. Prošloga petka, naime, oko 160 kilometara od obale Floride Mornarica je obavila testiranje svojeg 333 metra dugog nosača aviona USS Gerald R. Ford, pored kojega su, ispod površine oceana, detonirali eksploziv.

Cilj je bio provjeriti kako će on reagirati na eksploziju u neposrednoj blizini, a ono što smo mi dobili jest niz vrlo zanimljivih video snimaka i fotografija s mjesta događaja.

Magnituda 3,9

Kako bi dočarali snagu eksplozije, američki su mediji iskopali podatak da su geolozi registrirali ovaj događaj kao potres magnitude 3,9 prema Richteru (a nažalost, i mnogim stanovnicima Hrvatske ova je skala posljednjih mjeseci prilično poznata). Događaj je službeno opisan kao eksperimentalna eksplozija.

Ratna mornarica izvještava kako je ovo prvi u nizu šok-testova predviđenih za seriju pokusa nazvanu "Full Ship Shock Trials" koja će se odviti na Atlantiku. Sve to izvodi se kako bi se potvrdilo da su ratni brodovi Mornarice spremni za nastavak služenja u teškim misijama i da su spremni i za teške uvjete s kojima bi se mogli suočiti u borbi. Predviđeno je ovaj nosač aviona podvrgnuti dvjema ili trima sličnim eksplozijama. Prvi test bio je uspješan, a posada i zapovjednici pokazali su da se mogu nositi s ovakvim situacijama.