Zloćudni SMS s linkom na glasovnu poruku sadrži varijantu FluBot malwarea

Zahvaljujući analizi tima za odgovor na incidente Infigo IS-a, dobili smo informacije što se skriva iza zloćudnog programa koji se ovih dana širi Hrvatskom putem SMS poruka

Bug.hr ponedjeljak, 12. srpnja 2021. u 06:00

Sredinom prošlog tjedna detektirana je tzv. smishing kampanja prema hrvatskim mobilnim korisnicima. Korisnici su dobivali SMS poruke u kojima su obavještavani kako imaju jednu glasovnu poruku te ako je žele poslušati trebaju skinuti aplikaciju imena Voicemail. Normalno, radi se o phishing kampanji iza koje se skriva komad zloćudnog softvera za mobitele pogonjene Androidom.

Autentični primjer SMS-a s malicioznim linkom koji se širio Hrvatskom
Autentični primjer SMS-a s malicioznim linkom koji se širio Hrvatskom

Tim za odgovor na incidente iz Infigo IS-a, nakon dosta prijava, skinuo je spomenuti malware i rastavio ga. Ukratko, radi se o FluBotu, ili njegovoj varijanti, zloćudnom softveru koji je krajem prošle godine napravio havariju u Španjolskoj zarazivši više od 60.000 uređaja i prikupio, među ostalima, preko 11 milijuna telefonskih brojeva!

Od onda se počeo širiti po ostatku Europe i sada je, kako vidimo, stigao i u Hrvatsku.

FluBot je poznat po tome što je krao pristupne podatke mobilnog bankarstva i podatke s kreditnih kartica. Prema analizi Infigo IS-a, ova naša varijanta ne pokušava oponašati banke koje djeluju u Hrvatskoj, no ipak se napominje kako se ta funkcionalnost može dodati u bilo kojem trenutku zbog načina na koji malware radi (program je u kontaktu s kontrolnim serverima koji mu daju naredbe).

Makar se ne zna tko stoji iza FluBota, dosta toga upućuje na rusku hakersku grupu jer komunikacija FluBota ide prema ruskim serverima (kao i u slučaju ove naše varijante).

Ukoliko vas zanima detaljnija analiza sa screenshotima i snimljenim videom malwarea u akciji, kao i savjetima kako se čuvati raznoraznih phishing napada, to možete potražiti na službenom webu Infigo IS-a.