WiFi FTP Server - aplikacija koja omogućuje jednostavno uspostavljanje FTP poslužitelja na smartfonu

Rješenja za prebacivanje datoteka između Android telefona i računala postoji doista mnogo, a jedan od njih je i tako da se pametni telefon pretvori u FTP poslužitelj. Ovo je aplikacija koja upravo to omogućuje i pri tome stvari čini vrlo jednostavnim čak i za totalne početnike…

Matija Gračanin petak, 23. srpnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv WiFi FTP Server
Namjena Uspostavlja FTP poslužitelj na smartfonu
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 6,60 kn (Pro)

Većina načina na koje je moguće prebacivati datoteke između pametnih telefona s Androidom i računala podrazumijevaju da će se datoteke prebacivati putem bežične mreže, a posebno je zgodno to što tih načina ima doista mnogo. Pretvaranje pametnog telefona u FTP poslužitelj je samo još jedan način.

Sve što je potrebno jest instalirati aplikaciju kao što je WiFi FTP Server koja će uspostaviti FTP poslužitelj na pametnom telefonu te osigurati da računalo i sam smartfon budu priključeni na istu bežičnu mrežu. Jednom kada je to učinjeno, u sučelju aplikacije će biti prikazana IP adresa i port na kojemu tek pokrenuti FTP poslužitelj sluša kako bi se mogla ostvariti konekcija zajedno s korisničkim podacima.

Naravno, na računalu valja imati neki od FTP klijenata, osloniti se na onaj ugrađen u Windows ili jednostavno poslužitelju pristupiti putem web preglednika. WiFi FTP Server je iznimno jednostavno koristiti i gotovo da nije potrebno ulaziti u dodatnu konfiguraciju. Ipak, ako se želi promijeniti korisnički podaci, port na kojem će FTP poslužitelj slušati ili onemogućiti anonimni pristup, sve će se to pronaći upravo u postavkama.

Osim toga, tamo je moguće uključiti i podršku za FTPS, odrediti koja će mapa biti dijeljena putem samoga poslužitelja, a tu je moguće uključiti i tamnu temu ako se to želi. Osnovna inačica je besplatna, no ona prikazuje oglase, dok za inačicu Pro valja platiti svega 6,60 kuna.